Smart Office på riktigt

17 november 2020

Huset på Importgatan 20 byggdes på 80-talet för att stå pall om ryssen skulle anfalla. Nu är medicintillverkningen här snart ett minne blott och ska istället ersättas av kontorskonceptet Smart Office. Alla ska ha råd med ett kontor här och listan på vad som ingår i månadshyran på 24 500 kr för ett kontor på 200 kvm är lång. Allt görs med hjärtat och med hyresgästernas bästa för ögonen.

Med en bakgrund i eventbranschen och med ett intresse för fastigheter köpte Affe Akbari huset på Importgatan 20 för tre år sedan. Huset byggdes på 80-talet för att Sverige skulle kunna vara självförsörjande på medicin och är i princip byggt som ett skyddsrum. Allt är av betong och det är pålat ner till berg. Och för Affe Akbari var det kärlek vid första ögonkastet.

Alla ska ha råd att hyra ett kontor här.

– Jag älskar verkligen huset och den ruffa stilen! Konstruktionen är väldigt tillåtande eftersom det i stort sett bara är pelare som bär huset som i sin tur är överdrivet stabilt. 

erbjuder prisgaranti

Husets enda hyresgäst, medicintillverkaren APL, stannade längre än vad man kommit överens om och flyttade inte ut förrän i december förra året. Dock inte hela verksamheten, det tillverkas fortfarande medicin på plan tre.

– APL har en viktig funktion nu under coronapandemin så de kommer inte att flytta ut resten av verksamheten förrän om 1,5 år.

Affe Akbari kunde inte mycket om kontor men ändå var det just det han planerade satsa på efter att han skrivit på köpeavtalet. Planer som möttes av en hel del tvivel, men hans vision skulle visa sig vara något annat än det som finns på marknaden idag.

– För oss är hyresgästerna, mjukvaran, det viktiga och det vi utgår ifrån. Vi riktar oss till de mindre företagen som fastighetsbolagen kanske inte är lika intresserade av. Vår affärsidé är att vi ska vara i särklass den smartaste lösningen. Och alla ska ha råd att hyra ett kontor här, vi erbjuder till och med prisgaranti.

Ikea levererar

Affe Akbari utgick från de tre kontorslösningar som han anser finns representerade på marknaden i dag; det traditionella kontoret som man hyr av en fastighetsägare, det koncept som storbolag, till exempel Google, erbjuder plus coworkinganläggningar och kontorshotell.

– Jag plockade ut russinen ur kakan från varje lösning och satte ihop ett eget koncept som vi valt att kalla Smart Office.

På Importgatan 20 håller 10 kontorsrum á 200 kvm på att byggas, i en första etapp. Alla med plats för 17 ergonomiska arbetsplatser plus egen reception, lounge, kök, konferensrum, samtalsrum och förråd. Dessutom byggs 12 lagerlokaler på 175 kvm vardera, med fem meter i tak och egen port.

– En del hyr både kontor och lager, vissa bara lager och vissa bara kontor. Alla ytor är inredda, möblerade och helt inflyttningsklara. Vi samarbetar med IKEA som ska leverera samtliga möbler och inreda alla ytor. De har varit helt fantastiska och går verkligen all in i det här projektet.

Att som hyresgäst inte behöva lägga mantimmar på vare sig inredning eller vilka möbler man ska köpa sparar mycket tid och pengar, menar Affe Akbari.

Allt ingår!

Och som om ett helt inflyttningsklart kontor på 200 kvm, eller ett lager, inte skulle vara nog finns det utanför lokalernas väggar både grannar att samverka med och flera andra ytor att nyttja.

– Och ingenting kostar extra! Till exempel ingår ett större konferensrum för 20 personer, en lounge, phone boot-rum och en kaffebar i hyran. Vi kommer även att bygga en stor lounge i fyra olika stilar på sammanlagt 120 kvm där man kan mötas, arbeta, ta en kaffe, ha after work eller varför inte måla en tavla i konsthallen och ta med hem hem. Det ingår också i hyran. Vi bygger upp en lekhörna med bland annat pingisbord och annat kul, som också ingår. Antagligen kommer vi även bygga ett mindre gym. Och en trappa ner ligger vår padelhall. Är du hyresgäst ingår en hel del padeltider. Eller varför inte låta era kunder spela? Här nere finns också kök, bar och en lounge plus storbilds-tv. De här ytorna blir perfekta för större kundaktiviteter. Givetvis får man ta med egen mat, öl och vin så kostnaden för en kundaktivitet blir väldigt mycket mindre. 

Affe Akbari på Fabero.

– Här ska man kunna spela padel med grannen eller bara ta en kaffe i loungen. Och varje år kommer vi till exempel anordna en större fest för alla hyresgäster och deras kunder. Bolagen här ska må bra, det är jätteviktigt för mig, konstaterar Affe Akbari.

Just nu skissas det också på ett nytt padelkoncept.

– Jag tycker det är alldeles för dyrt att spela padel så jag har skruvat lite på tänket. För externa bolag kommer det att bli markant billigare att spela här. 60 bolag ska få access och tanken är att jag ska integrera dem med mina hyresgäster, bland annat i form av padelturneringar. Alla bolag ska blandas, med målet att det ska göras business.

24 500 kr/månad

Men hur kan Faberos Smart Office vara så mycket billigare än allt annat på marknaden? För en månadshyra på 24 500 kr talat sitt tydliga språk. Där allt i huset ingår! Förresten, även 7-10 parkeringsplatser per kontor.

– Allt vi gör kommer hyresgästerna till godo, menar Affe Akbari. Vi har till exempel valt obehandlade OSB-plattor på alla väggar. För oss är den här typen av enklare material främst ett sätt att spara pengar, vilket resulterar i att vi kan ta ut lägre hyra, men det är också ett inredningskoncept. Vi ska fylla alla väggar med konst, det kommer att bli kanonfint! Även den stora bokhyllan i den gemensamma loungen ska byggas av spillmaterial.

Vår idé med Smart Office är att det ska vara både bra och billigt. Och för oss är billigt verkligen inget skällsord. 

Under rivningen, som för övrigt blev en utmaning eftersom medicintillverkning fortfarande bedrivs på plan tre, återvanns så mycket som möjligt.

– Vi rev under sju månader och allt togs ut för hand för att inte störa tillverkningen i huset. Vi fyllde 450 stora containrar men kunde ta tillvara alla dörrar, fönsterpartier, glas och stora mängder ventilationsrör. Det känns jättebra och har inneburit att vi kunnat sänka hyran ytterligare för våra hyresgäster. Vi har dessutom ritat allt själva för att kunna hålla nere priset och följa vår affärsidé.

”ni tänker åt oss”

Av de 10 kontor som byggs i den första etappen är alla uthyrda utom ett. I etapp två, när medicintillverkningen flyttar ut helt, kan ytterligare fem kontor byggas. De första hyresgästerna flyttar in vid årsskiftet, därefter görs den första etappen klar successivt.

– Vi vill skapa något riktigt bra här och det verkar som om vi kommer att lyckas, ler Affe Akbari. Kunderna gillar verkligen konceptet och säger att ”ni tänker åt oss”.

Målet är att göra livet enklare för mindre företag som ska tycka att huset är fullt med tillgångar för dem, fortsätter han.

– I förlängningen kommer vi förhoppningsvis även kunna erbjuda däckfirma, tvätteri och städning till det bästa priset för våra hyresgäster. Jag hoppas även kunna öppna ett internationellt dagis med barn från alla delar av Göteborg. Då kan vi börja förändra livet för folk på riktigt!

Och Affe Akbari leker redan nu med tanken på att öppna fler Smart Offices, han tror att det finns utrymme för minst 10 stycken till i Göteborg.

– Vår idé med Smart Office är att det ska vara både bra och billigt. Och för oss är billigt verkligen inget skällsord. Välkomna hit och bilda er en egen uppfattning om vad vi håller på att skapa här.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.