Odla ditt företag i GreenHaus

15 maj 2018

Oceanhamnen blir en myllrande mötesplats där man kan leva, jobba och bo. Här ska Castellum bygga GreenHaus, ett kontorshus med egen brygga där hållbarhet och välmåendet står i fokus med ytor som ska stimulera till spontana möten. Här ska företag kunna växa, med havet och kontinenten som granne.

GreenHaus ska anpassas för dagens företagande med alla de olika krav det ställer på lokaler, teknik och service. Människorna i huset ska må bättre, bli mer kreativa och produktiva. Detta ska Castellum uppnå genom att återigen certifiera ett kontorshus enligt the WELL Building Standard.  WELL-certifieringen utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande.

– Vi vill inte bara prata tegelstenar och glas utan även om individerna i huset, berättar Ulf Nilsson, Projektutvecklare, Castellum Region Öresund. Vi vill få människor att må bättre och hjälpa dem att få ihop sitt livspussel.

Smarta lösningar

GreenHaus ska även fyllas med olika typer av smart teknik och praktiska lösningar.

– Även Helsingborgs Stad ställer krav på den här nya stadsdelen. Lösningarna ska vara i framkant,  allt för att sluta kretsloppet, menar Ulf Nilsson. Dock är det viktigt att alla vi aktörer använder oss av samma sorts teknik så att hela området går i takt.

Castellum tittar även på egna lösningar.

– Vi strävar efter att vara energisnåla. Att få hela huset, alla 400 som kommer att jobba här, engagerade i den dagliga förbrukningen.

Hållbarhet är dessutom en konkurrensfaktor idag, menar Ulf Nilsson.

– Den nya generationen ställer höga krav och det är ju för dem vi bygger. Och visst märker vi att både vårt hållbarhetstänk och WELL-certifieringen välkomnas på marknaden. Många är väldigt positiva.

GreenHaus kommer även att miljöcertifieras med ambitionen att nå Miljöbyggnad Guld, Sveriges högsta miljöklass för byggnader.

Spontana möten

GreenHaus ska sprudla av aktivitet och inbjuda till spontana möten.

– Vi vill skapa naturliga mötesplatser och miljöer som kan generera nya kontakter och kanske nya samarbeten och affärer, berättar Ulf Nilsson. Vi vill helt enkelt öppna upp huset.   

Detta ska bland annat göras med hjälp av en gemensam trappa i huset som alla kan använda för att till exempel kunna ta sig ut på den stora terrassen på plan sju.

– Terrassen kommer att vara tillgänglig för alla. Kanske även med ett växthus eller ett orangeri för annorlunda konferensmöjligheter.

Nyligen fick Castellum också beskedet att man kommer att få lägga på ett penthouse på plan sex med en terrass runt om.  

– Det kommer att bli jätteläckra ytor, konstaterar Ulf Nilsson.

På bottenvåningen vill Castellum hitta en gemensam lösning för café och reception och även gemensamma konferensutrymmen.

– Huset kommer att hänga ut över kajkanten och på de 150 kvm placerar vi caféet. Vi kommer också att ha en passage igenom GreenHaus då de som kommer över bron ska slippa gå runt huset. Detta kommer förhoppningsvis skapa ett fint flöde och extra liv.

Flexibilitet

I dagens snabbrörliga, digitaliserade affärsklimat finns det ett stort behov av att kunna skala upp och ner organisationen, och givetvis ska även GreenHaus erbjuda ett stort mått av flexibilitet.  

– Vi kommer att möta det behovet genom att erbjuda olika typer av flexibla lokaler, både för det stora företaget och för den mobila, nätverksjobbande ensamföretagaren.

På plan två vill Castellum satsa på coworking spaces och mindre kontorslösningar. Högre upp i huset finns fem våningsplan på cirka 1 300 kvm vardera och tre våningsplan i högdelen som är cirka 400 kvm per plan.

– De här ytorna kommer vi att kunna dela och det är precis så dagens efterfrågan ser ut, menar Ulf Nilsson.  

Just nu skruvar Castellum på olika detaljer i sitt erbjudande för att sedan söka bygglov till sommaren.

– Förhoppningsvis kommer vi igång under senhösten, därefter räknar vi med en byggtid på två år. Vi välkomnar verkligen chansen att få lov att bygga någonting nytt i Helsingborg, det känns jättespännande.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.