Nya landmärket i Falkenberg

13 april 2021

Kring tågstationen i Falkenberg fortsätter området att växa. Här bygger Eirefelt Fastigheter toppmoderna kontorslokaler med ett unikt läge. “Det kommer bli ett nytt företagsnav i Halland”, säger Martin Eirefelt, vd på Eirefelt Fastigheter.

Bild: Björn Sige
Bild: Björn Sige

Stationshusen blir det nya stora landmärket, och en symbol för entrén till Falkenberg. I bottenvåningarna planeras det för olika typer av service, bland annat restauranger, caféer och frisörer. Detta för att såväl lokalhyresgästerna och de boende i området ska få närhet till service av högsta klass.

– För Falkenbergs del kommer Stationshusen betyda jättemycket, det gör att vi har möjlighet att attrahera företag från hela Halland, och även övriga Sverige. Projektet har kallats det mest spännande projektet som byggts i Falkenberg och det kommer bli ett nytt företagsnav i Halland, säger Martin Eirefelt, vd på Eirefelt Fastigheter. 

Med det unika läget, precis intill tågstationen och bara 900 meter från motorvägen, tar man sig enkelt hit. Det finns hög tillgänglighet med kollektivtrafiken och till Göteborg tar man sig enkelt på en knapp timma. 

– Här får företag sitta i ett helt nybyggt hus med alla de fördelar som det innebär när det kommer till miljö, hälsa och luftkvalitet. Man får också möjligheten att sitta i gemenskap med företag som är rätt så lika, även om man jobbar med olika saker. Många i Göteborg pendlar längre till sin arbetsplats i Göteborg än vad man hade haft om man pendlade 50 minuter med tåget hit.

Lediga ytor

Stationshusen byggs i två etapper där den första etappen, Stationshus 2, består av en byggnad i fyra våningar där Region Hallands öppenpsykiatri och Friskis och Svettis flyttade in i vid årsskiftet. Den andra etappen blir en sju våningar hög byggnad, och de olika våningsplanen håller just nu på att hyras ut. 

– I dagsläget är hela våning fyra i Stationshus 2 ledigt, vi för lite diskussioner med Region Halland om resterande ytor men inga kontrakt är skrivna. Sedan håller vi på att skriva avtalsförklaringar i Stationshus 1 men har inte kommit så långt fram i processen att någon har skrivit ett bindande kontrakt. I Stationshus 1 är 6 000 kvadratmeter ledigt, säger Martin Eirefelt. 

Lokalerna är fullt anpassningsbara till hyresgästernas behov och alla våningar har flera separata ingångar vilket öppnar upp för fler möjligheter.

– Alla våningsplan kommer ha drygt 900 kvadratmeter uthyrningsbar yta med fyra olika ingångar vilket gör att det finns möjlighet för flera hyresgäster på varje plan. Någon kanske hyr 200 kvadratmeter och någon annan 700, kombinationerna är oändliga. Troligtvis kommer det även finnas en ren coworkingyta där man inte ens behöver hyra ett kontor utan har möjlighet att komma in och jobba och koppla upp sig mot nätverket. Och vill man hyra ett konferensrum för en dag kan man göra det.

Går i bräschen

Fastigheterna får en tydlig miljöprofil och certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Taket fångar upp regnvatten och minskar därmed vattenavrinningen, samtidigt bidrar det till en biologisk mångfald som gynnar såväl insekter som fåglar.

Detta är en plats för företag som vill framåt.

– Fastighetsbranschen har under en ganska lång tid backat på grund av att det varit för dyrt att bygga hållbart. Det är rätt så mycket dyrare. Men jag känner att alla får göra det man kan. Vi som fastighetsbolag kan i alla fall göra detta för att vårt bolag ska bli så hållbart som möjligt. Stationshusen är den första privata kommersiella fastigheten som miljöcertifieras i Falkenberg, det är kul att gå i bräschen för det.

I Stationshusen kommer det finnas något som passar alla företag, oavsett om man är en större myndighet eller en mindre enskild firma. Mellan husen planerar man för ett vackert torg med grönska, sittbänkar och ett vattenspel. Stationshusen blir en plats att mötas på för alla som jobbar och bor i området. 

– Alla som behöver en kontorsplats har möjlighet att hyra in sig här. Det är en plats för företag som vill framåt och som vill vara här på grund av kompetensen och arbetskraften. Här kan man välja att ha sin bas, avslutar Martin Eirefelt.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.