Naturliga möten i Första Parkett

25 december 2018

Kontorsprojektet går under namnet Första Parkett och innefattar 30 000 kvadratmeter i populära Arenastaden. ”Ett unikt samarbete”, säger Sofia Sköld, uthyrare på Fabege.

Redan i höstas klubbade kommunfullmäktige i Solna detaljplanen om genomförandeavtalet för en ny simhall vid Ulriksdals idrottsplats. Ovanpå simhallen ska kommersiella kontor byggas i regi av Fabege. Kontorsvåningarna blir sammanlagt nästan 30 000 kvadratmeter och byggs på spekulation. 

- I dag är intresset för Arenastaden väldigt stort så vi anser det inte vara ett risktagande att bygga utan kund i kontorslokalerna då inflyttningen sker först under 2022. Jag är fullständigt övertygad om att stora delar kommer vara uthyrda redan om ett år, säger Sofia Sköld.

Arenastaden, med Mall of Scandinavia i spetsen, har blivit ett populärt område där tiotusentals arbetstillfällen har skapats. Platsen lämpar sig därför bra för en simhall, menar kommunstyrelsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M). 

- Området tillhör ett av Sveriges mest spännande och under kommande mandatperiod invigs den nya simhallen i nära anslutning till Arenastaden. Idén är att den ska tillgodose Solnabornas behov av rekreation, motion, simundervisning och babysim med sina tio banor och även bidra till en trevligare boendemiljö, säger han.

Så här kommer det att se ut inne Fabeges nyproduktion Första Parkett

I dag används området som en parkeringsplats. Fastigheten kommer att byggas precis vid Signalbron som ligger ett stenkast från Friends Arena och Mall of Scandinavia. Kommunikationerna till Arenastaden har avsevärt förbättrats senaste året tack vare den nya citybanan, med tätare trafik och kortare restider. Arenastaden får också en kompletterande tunnelbaneförbindelse som väntas stå klar 2024. 

- Första Parkett ligger strategiskt placerat i Arenastaden och det utbud som erbjuds här innebär en massa fördelar för företagen som verkar i området, säger Sofia Sköld.


Byggnaden är unik med sin spännande form med rundade hörn och fina exklusiva materialval


Ansvarig arkitekt för Första Parkett är Strategisk Arkitektur. Interiört är våningsplanen stora, 3 000 – 3 500 kvadratmeter, det finns två genomgående ljusgårdar och ett atrium. Utformningen av kontoren får hyresgästerna själva vara med och påverka. 

- Byggnaden är unik med sin spännande form med rundade hörn och fina exklusiva materialval. Huset får en tegelfasad med fina kopparliknande inslag och ett stort antal terrasser runtom. Kontorets utformning är en viktig del i företagens varumärkesbyggande och därför är det viktigt för dem att få tycka till och vara delaktiga i processen, och detta är vi väldigt positiva till, säger Sofia Sköld.

Vy från terrassen där Mall of Scandinavia skymtas i bakgrunden. 

Ledningsomläggningar påbörjas våren 2019 och byggstarten planeras till senhöst 2019. Någon gång runt 2022 beräknas allting vara färdigbyggt. Uthyrningen av kontorslokalerna har redan smygstartat, men än så länge finns det inga signerade avtal. 

- Vi jobbar med ett antal intressenter men vi kommer att lansera projektet närmare under första kvartalet 2019. Vi har inga specifika branscher vi riktar in oss på utan vill få in en blandning av företag – precis som Arenastaden är uppbyggd idag, säger Sofia Sköld.

Många fastighetsbolag betonar vikten i att deras fastigheter blir mötesplatser och inte bara arbetsplatser.  I och med att Första Parkett delas med Solna stad kommer naturliga möten att ske mellan allmänheten och näringsidkare, berättar Sofia Sköld. 

- Det blir en ökad puls med liv och rörelse eftersom det är en offentlig plats med simhallen. Men det är bara fördelar med det som vi ser det. Det är ett unikt samarbete med Solna stad och det är spännande att få vara med i ett sådant projekt, säger Sofia Sköld.


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.