Nästa hus i Pedagogen Park

12 maj 2020

Huset Pedagogen i Mölndal byggdes 1974 för Göteborgs universitets lärarutbildning. Idag ägs byggnaden av Aspelin Ramm Fastigheter som har utvecklat och anpassat 36 000 kvm till vad som idag är en företagspark och mötesplats. Närmare 40 företag bedriver sin verksamhet här och nu ska visionen för resten av området tas vidare.

Visionen är att ”bli det bästa stadsdelscentrat för det nära”. 

- Och den visionen ska vi följa så mycket det går, menar Mathias Vårström, bygg- och projektchef, Aspelin Ramm Fastigheter. 

ICA öppnar hösten 2022

Först ut framöver är kvarter 5 där det ska bli både bostäder, med innergårdar på taket, ett par kontorslokaler på våning två och mindre butiksytor i bottenplan. Men även ICA som Aspelin Ramm skrev avtal med i höstas. 

- Det känns väldigt bra att ha med oss en stark aktör som ICA, konstaterar Kristian Höglind, marknads- och försäljningschef, Aspelin Ramm Fastigheter. Och att de ska öppna hösten 2022 står vi fast vid men sedan får vi givetvis följa marknaden i det speciella läge vi är i nu i och med pandemin. Ingen vet vart detta tar vägen riktigt.

 Kvarter 5 kommer bli kärnan i hela området med ICA och de övriga butikerna i botten, plus parkeringshus och bostäder.

Magnus Björklund är etableringschef på ICA Sverige och ser fram emot att etablera en lokal ICA-butik i Pedagogen Park när området nu växer med 1 100 nya bostäder under de kommande åren.

– Vi på ICA ser verkligen fram emot öppnandet av en ICA Nära butik här. Jag är övertygad om att den nya ICA-butiken kommer att förenkla människors vardag och att de boende kommer att uppskatta möjligheten att handla sina livsmedel i nya fräscha lokaler som förutom bra öppettider även kommer erbjuda ett brett och attraktivt sortiment, sa han tidigare i år i ett pressmeddelande.

Butikslägen mot stadsgata

Förutom ICA kommer det även finnas plats för ett gäng mindre butiker i bottenplan. 

- Vi har ytterligare 500 kvm som vi kommer att dela upp i flera mindre butikslokaler om cirka 50 kvm styck, berättar Kristian Höglind. Butikerna vetter ut mot Bifrostgatan som framöver kommer att bli en stadsgata.

- Kvarter 5 kommer bli kärnan i hela området med ICA och de övriga butikerna i botten, plus parkeringshus och bostäder, fortsätter Mathias Vårström. Här har vi möjlighet att sätta en infrastruktur för hela området och centrumverksamheten vi kan skapa här gör att området blir en hel stadsdel. Vi har redan mycket innehåll som ger liv till området, som Folktandvården, Fritidsbanken och skolan med sina 400 elever. Nu kommer vi kunna erbjuda ännu mer service med nästa hus, det känns bra.

- Vi ser framför oss verksamheter som exempelvis frisör, blomsterhandlare och fiskhandlare, säger Kristian Höglind. Verksamheter som ska vara ett bra komplement till ICA.  

Signerade Wingårdhs

Kvarter 4, med sitt renodlade kontorshus, är nästa steg i den framtida visionen. 

- Men den etappen ligger lite längre fram. Den startar vi när vi själva, och marknaden, är redo, menar Kristian Höglind. 

Wingårdhs har ritat båda Parkhusen i de två nya kvarteren. 

– Förutom att ge byggnaderna en oregelbunden och mänsklig gestaltning, som gör att de känns mindre, så har vi även lagt stor vikt vid att skapa miljövänliga, hållbara och trivsamma miljöer. Exempelvis skapas stora gröna tak med växtlighet som bidrar till att rena luften. Dagvattnet vill vi tillvarata och använda som ett dekorelement på samma sätt som vi planterar gröna växter som slingrar sig upp längs fasaderna och ger karaktär åt husen. På kontorshusets fasad bygger vi dessutom olika typer av aktiva solskydd som stänger ute solen men som släpper in dagsljuset. Det bidrar till att hålla nere energiförbrukningen i fastigheten, säger Gert Wingårdh själv. 

Vår önskan är att Pedagogen Park ska kännas som en grön lunga.

Båda husen får vars en certifiering. Kontorshuset Parkhus 4 blir certifierat enligt BREEAM-SE EXCELLENT vilket innebär att byggnaden byggs med så liten miljöpåverkan som möjligt. Parkhus 5, som har butikslokaler i entréplanet och bostäder högre upp i huse, blir GreenBuilding-certifierat.  

Som en grön lunga

- Vår önskan är att Pedagogen Park ska kännas som en grön lunga, förklarar Mathias Vårström vidare. Stadsdelen ska andas park och det är också ett av de två värdeord vi jobbat med ända sedan 2010. Det andra är smart. I Parkhus 5 vill vi kombinera idén om en skogspromenad med Mölndals historik av tegel. Så en del av huset blir av tegel och den främre delen ska påminna om skog. Det känns också spännande, och helt rätt, att stommen delvis är i trä. På det viset sänker vi vår CO2-halt, men mjukar även upp huset så att det inte upplevs som lika stort. 

- Vi ser verkligen fram emot nästa etapp för Pedagogen Park och att 2022 kunna välkomna ännu fler verksamheter och människor hit, avslutar Kristian Höglind. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.