När soffan blir ett kontor

26 mars 2020

Just nu är det många av som måste jobba hemifrån och kanske är det soffan som förvandlas till arbetsplats. Inte speciellt bra givetvis. Det är lätt att bli sittandes där timme ut och timme in. Här ger Martela dig några tips för hur du ökar din energi och effektivitet under din arbetsdag på hemmaplan.

martela.jpg
Bild: Pixabay

Välj en lugn plats för ditt hemmakontor

Effektivt distansarbete förutsätter att du kan jobba utan störningar. Om andra familjemedlemmar är hemma samtidigt kan det vara nödvändigt att skapa några enkla spelregler för allas trevnad och för att du ska få arbetsro. Välj en lugn plats för din arbetshörna – kom ihåg att hålla konfidentialiteten för dina virtuella möten även hemma. Även om soffhörnan lockar, en bra stol och ett bord som är tillräckligt djupt för din bärbara dator och andra nödvändigheter, hjälper dig att koncentrera dig bättre.  Håll dina saker organiserade och ta bort onödiga saker från skrivbordet. Ordning ökar din kreativitet.

En kort paus då hjärnan får vila från arbetet som kräver koncentration ökar effektiviteten. 

Ändra din arbetsställning under dagen

Det är viktigt att byta position medan du sitter. Ibland kan du luta dig bakåt mer avslappnat, ibland kan du sitta mer upprätt.  Ditt hem har förmodligen inte lika ergonomiska möbler som din ordinarie arbetsplats. Undvik statisk och ensidig hållning och långvarigt sittande. Om du har möjlighet att använda ett högre skrivbord under arbetsdagen, använd det minst hälften av tiden i stående höjd. Du kan också skapa dig en vana att ställa dig upp, till exempel när din mobil ringer och gå medan du pratar.

Ta pauser - som utvilad är du mer effektiv

Det kan ofta kännas som att du inte har tid till en god lunchpaus, för att inte tala om kaffepauser. En kort paus då hjärnan får vila från arbetet som kräver koncentration ökar effektiviteten. Nyttja pauserna för vardagsmotion, gå bort från arbetsstationen och byt miljö, eller ta en kort promenad ute i friska luften.

Träna vid skrivbordet

Du kan sitta på en pilatesboll, stå på en balansbräda eller lyfta hantlar medan du arbetar. Även hjärnan älskar lätt fysisk träning då och då!

Håll koll på din arbetstid

När du upplever flow i arbetet kan timmarna flyga i väg och arbetsdagen bli lång. Håll koll på din arbetstid så att gränsen mellan arbete och fritid inte suddas ut och att du ger dig själv tid att återhämta dig.

Källa: Martela

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.