Moduler för framtiden

26 augusti 2021

Två av tre företagsledare planerar för mer flexibla kontor efter pandemin, visar en ny undersökning. "Moduler är en lösning. Det passar företag som växer snabbt och behöver större ytor – och företag som vill skala ner kontoret, kanske för att medarbetare jobbar på distans", säger Johan Hörnquist, produktchef på svenska moduljätten Expandia.

moduler.jpg
Bild: Expandia

Hur ser framtidens kontor ut? Pandemin har gjort oss medvetna om distansjobbets för- och nackdelar och frågan om kontorets roll är mer aktuell än någonsin. Hela 73 procent av de anställda vill kunna fortsätta arbeta på distans även efter pandemin – samtidigt som 67 procent längtar efter mer personlig kontakt med sina kollegor. Det visar den nya globala undersökningen ”The Work Trend Index 2021” från Microsoft med svar från drygt 31 000 personer som arbetar heltid.

Moduler – en flexibel kontorslösning

Samtidigt planerar två av tre (66 procent) beslutsfattare på företagen att göra om kontoren, enligt undersökningen. De överväger att anpassa arbetsplatsen till ”det nya normala” där medarbetare delar tiden mellan distans- och kontorsarbete.

– Flexibla kontorslösningar är en tydlig och växande trend – och i den passar modulsystemen väl in, säger Johan Hörnquist, teknik- och produktchef på Expandia, som är en av Sveriges största leverantörer av tillfälliga lokaler.

Våra besökare reagerar ofta väldigt positivt, och med viss förvåning: ”Oj, är det här moduler!”

Johan och hans 35 medarbetare på huvudkontoret i Västerås ”lever som de lär” och arbetar i Expandias egna kontorsmoduler, som alla tillverkas i Sverige. 26 moduler i två våningsplan skapar ett ljust och välkomnande kontor på cirka 750 kvadratmeter med öppna sociala ytor, glaspartier mot korridorerna och många enskilda kontorsrum för den som vill arbeta ostörd. Takhöjden invändigt är 2,7 meter och alla rum har ljudabsorbenter för att skapa en behaglig ljudmiljö. Kontoret uppvärms delvis av solenergi från solpaneler och delvis av fjärrvärme.

– Största fördelen är flexibiliteten. Skaffar man en permanent lokal måste man som regel anpassa sig till den. Ett modulsystem kan anpassas efter verksamheten. Man kan både öka och minska lokalytorna med korta ledtider om företaget växer eller krymper. Man kan också skräddarsy planlösningen och välja mellan öppna ytor, mötesrum och egna kontorsrum, säger Johan Hörnquist.

”Är det här moduler?”

Expandia har byggt ut sitt kontor i takt med att företaget vuxit.

– Vi har byggt ut i tre omgångar sedan vi flyttade in i våra egna moduler 2012. En orsak är vår tillväxt; vi har ökat vår omsättning från 60 miljoner till drygt 1,1 miljarder kronor de senaste 20 åren. Modulsystem har också blivit en mer avancerad produkt som kräver mer kunskap och därmed mer personal. Våra besökare reagerar ofta väldigt positivt, och med viss förvåning: ”Oj, är det här moduler!”

Löser ett tillfälligt behov

Moduler löser vanligen ett tillfälligt behov av lokaler. Hyrestiden kan variera från några månader till flera år.

– Det kan handla om ett företag som växer oväntat snabbt. En renovering eller en nybyggnation som drar ut på tiden eller ett tidsbegränsat projekt som kräver extra ytor. Med ett modulsystem får man andrum inför nästa steg. Ska man bygga nytt? Hyra? Hur stora lokaler behöver man på lång sikt?

Leveranstid på några veckor

Dagens kvalitetsmoduler liknar mer en permanent lokal än en tillfällig. Med Expandias kontorsmodul K2000 kan kontoret byggas i upp till tre våningar. Många, stora fönster och stegljudsdämpande mattor, ljudisolerade väggar och tak skapar en ljus, luftig och lugn miljö. Om man vill kan man montera solpaneler på taket.

– Vår styrka är att vi kan översätta ett företags behov till en praktisk kontorsmiljö, noga anpassad till verksamheten, som levereras snabbt – ofta på bara några veckor. När företaget inte längre behöver lokalen monterar vi ner den och företaget är direkt av med alla kostnader.

Bygger framtidens kontorsmodul

Expandia står nu startklara inför att börja tillverka den nya kontorsmodulen K3000.

– En nyhet är den extremt kraftiga stommen i kombination med ny byggteknik i väggarna som kommer att ge en modul som isolerar ljud ännu bättre och är ännu mer energieffektiv. Den kommer också att kunna möta framtidens bygg- och energikrav och fungerar oavsett om du vill använda solpaneler, värmepump eller fjärrvärme.

Smart ventilation som ”pratar” med supporten

Fasadskivan av pressad stålull gör fasaden underhållsfri och ger modulen ett slätare utseende, jämfört med träpanel. För K3000 har Expandia också tagit fram en ny ventilationsanläggning med högre kapacitet. Aggregaten kommer att vara uppkopplade och i direktkontakt med Expandias kundsupport som i realtid kan ha koll på temperatur, luftflöden och eventuella fel eller servicemeddelanden.

– Ventilationen och uppvärmningen kommer att samverka och övervakas via molnet så att Expandias kundsupport kan upptäcka och åtgärda eventuella brister innan de som jobbar på kontoret ens märker något.

Materialvalen styrs av höga krav på hållbarhet.

– En viktig aspekt är att materialen ska vara återvinningsbara, och i största möjliga mån strävar vi efter redan återvunna komponenter.

Lika höga krav som permanenta modulhus

Johan Hörnquist har arbetat på Expandia sedan 2006. Vad är största skillnaden i modulbranschen då och nu?

– Då var moduler mer ett komplement. Kanske en skola som behövde några extra klassrum i form av moduler. Nu levererar vi mer kompletta lösningar – som en hel skola med allt från slöjdsalar och bibliotek till tillagningskök med stora matsalar.

Kvaliteten på modulerna har ökat generellt vad gäller bland annat design, ljuddämpning, komfort och säkerhet.

– Kraven på byggteknik, energieffektivitet och ventilation är lika höga på moduler som på de permanenta modulhus som byggs idag.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.