Modernt med kork igen

5 september 2019

Kork är modernt igen efter att ha peakat under 60- och 70-talen. Lätt, flexibel och isolerande är kork till exempel ett attraktivt alternativ till traditionella träsitsar.

mitab.jpg
Mitabs Boet.

Under senare år har korken gjort stark comeback i inredning och interiörer. Kork har använts i århundraden och peakade som trendmaterial under 60- och 70-talen, gärna på golv och väggar. I en nutida kontext passar korkens naturliga och neutrala egenskaper utmärkt i moderna färgsättningar och inredningsstilar. 

Naturlig, hållbar, lättåtervunnen och behagligt mjuk – kork har många kvaliteter som gör den idealisk för mycket mer än bara vinkorkar. Kork produceras främst i Portugal och Spanien och utvinns varsamt ur korkekens bark utan att skada trädet. Korken behandlas sedan med harts och formas för att passa slutprodukten.

Exempel på produkter är Mitabs Boet, Barney och Fred där sitsarna utgörs av gjuten och CNC-fräst kork. Lätt, flexibel och isolerande (korksitsen är behaglig i både kalla och varma miljöer) är kork ett attraktivt alternativ till traditionella träsitsar.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.