Malmös nästa stora förvandling

4 maj 2018

Malmös nästa utbyggnadsområde är Nyhamnen som ska förvandlas till en tät, grön och urban stadsdel i centrum. Kommunstyrelsen har godkänt ett förslag till Översiktsplan för Nyhamnen – en fördjupning av Översiktsplan för Malmö, vilket innebär att förslaget nu kan ställas ut och bli granskat av Malmöborna.

Illustration: Kanozi Arkitekter

Jernhusens utveckling av Glasvasen i Södra Nyhamnen ledde till att 400 arbetstillfällen tillskapades i byggnaden under 2016. Nästa kvarter Jernhusen utvecklar innehåller bl a kontorshuset Foajén som rymmer 600 arbetsplatser och som står inflyttningsklart nästa år.

Wihlborgs är en annan aktör som satsar i området. Ett par hundra meter från centralstationen har Wihlborgs byggt kvarteret Sirius med 7 000 kvadratmeter toppmoderna, flexibla kontor. Även NCC bygger 25 000 kvm kontor och handel i Nyhamnen, kvarteret Kattegatt.

Baksida blir till framsida

Med sitt läge norr om Centralstationen, söder om Frihamnen och väster om Västkustvägen är Nyhamnen ett av Malmös mest centrala utbyggnadsområden. Med bland annat gång- och cykelbroar över kanalen knyter det ihop stadens östra och västra delar.

– I takt med att Malmö växer behöver staden byggas ut med fler bostäder och arbetstillfällen. Framför oss har vi ett unikt, centralt utbyggnadsområde som när det står klart kommer att erbjuda attraktiva, urbana stadsmiljöer för boende och företag, men också ge Malmö en ny siluett, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fullt utbyggt ska Nyhamnen rymma närmare 9000 bostäder och över 20 000 arbetstillfällen samt tre grundskolor och åtta förskolor. Området förväntas stå helt klart år 2055.

– I Nyhamnen förvandlas baksidan till framsida. Asfaltsöknen blir en grönskande stadsdel med 80 000 kvadratmeter park och en fantastisk närhet till havet, med hus långt högre än vi generellt är vana vid i Malmö, säger Märta Stenevi (MP), stadsbyggnadskommunalråd.


Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.