Möblera ditt utomhuskontor

30 maj 2019

Nola lanserade flera nyheter av uppmärksammade formgivare under årets möbelmässa i Stockholm. Årets genomgående tema är växtlighet och flexibla möbelsystem.

Nola.jpg
Bilder: Nola

Årets nyheter utmärks av växtlighet, där det grafiskt strikta möter det organiskt otyglade i oväntade uttryck. Nola har även lanserat två nya flexibla modulsystem som sätts samman utifrån olika miljöers arkitektoniska utformning och människors olika behov.

- Vår urbana miljö förändras och vi ställs inför nya utmaningar och nya behov, menar Agneta Stake, VD och grundare av Nola. I år har vi medvetet satsat på ett genomgående grönt tema, där växtlighet genomsyrar våra nyheter. Även färgskalan går i naturens tecken. Samtidigt lanserar vi två helt nya flexibla möbelsystem; Central och Cushy. Vi arbetar för en hållbar miljö där flera aspekter samverkar. Att bygga i hop möbler till system efter platsens förutsättningar och människors behov och samtidigt integrera växter, även sådana som varken behöver vatten eller jord, är ett utmärkt exempel på det.

Vi arbetar för en hållbar miljö där flera aspekter samverkar. Att bygga i hop möbler till system efter platsens förutsättningar och människors behov och samtidigt integrera växter, även sådana som varken behöver vatten eller jord, är ett utmärkt exempel på det.

Bakom utställningen Avknoppningar står designer Mia Cullin & Anki Gneib, Nola och blomsterscenograf Claes Carlsson. För ljud- och musikkomposition står Carl Myrén. Ett nära samarbete mellan formgivare, producent och scenograf som kan liknas vid en korsbefruktning. Uppmärksammade planteringskärlen Cacti och Gro, som Nola lanserade förra året, har vuxit till en familj av spaljéer, amplar, fågelbord, golvvaser och skulpturala former. 

Central är ett helt nytt system av möbler, design Thomas Bernstrand. Central är en serie av flexibla möbler med stora variationsmöjligheter för stationer och vänthallar, som utmanar gränsen mellan ute och inne. Möbeln i miljövänlig Sioo-behandlad ek och stål fungerar i moduler som sätts samman till olika formationer med böjda- eller raka bänkar där bord, planteringskärl, ryggstöd, armstöd och sittplatser smidigt kombineras. 

Cushy, design Gripner & Hägglund är en flexibel, skulptural möbel som kan byggas ihop till en större dynamisk enhet. Cushy vann utmärkelsen i prestigefulla Design S föregående år. Sittmöbeln är en vidareutveckling från ursprungsmodellen, också tänkt att fungera som en påbyggnadsmodul där olika delar kan sättas i hop i rader, runt ett hörn eller vara fristående. Utformningen i tråd ger inte bara ett lätt och luftigt intryck utan materialet underlättar också för underhåll, hantering och återvinning.

Kaskad däremot är en riktig klassiker, designad av Björn Dahlström. Kaskad utmärks av mjukt böljande former som gett karaktär till fåtöljen, där formspråket är enhetligt och genomgående. Fåtöljen är hållbar och underhållsfri, ergonomiskt och stapelbar, och kan användas såväl ute som inne. Inspiration har varit rörelser av vatten, som givit fåtöljen en form där flytande linjer påminner om former som vanligen används i den samtida konsten mer än i industriell design. Fåtöljen har belönats under åren med priser som Swedish Design S Award och Red Dot Design Award Winner. 

Hitta fler produkter hos Nola här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.