Lyfter Södertälje till en ny nivå

22 mars 2019

Centrumchefen för Södertälje centrumförening, Aljoša Lagumdžija, berättar mer om stadskärnan.

Centrumchefen för Södertälje centrumförening, Aljoša Lagumdžija. Bild: Pontus Orre
Centrumchefen för Södertälje centrumförening, Aljoša Lagumdžija. Bild: Pontus Orre

Södertälje Centrumförening är en samverkansplattform för aktörer och intressenter i stadskärnan. 

Hur jobbar ni tillsammans med fastighetsägare för att etablera ett bra klimat för centrumhandeln i Södertälje? 

– Södertälje City har ett fastighetsägarutskott som består av flertal fastighetsägare i stadskärnan. Vi har tät dialog och samverkan gällande bland annat etableringar i lokalerna i centrum. Vi har avstämningsmöten och går igenom kommande och pågående projekt. Just nu jobbar vi exempelvis med en gemensam etableringsfolder som kommer visa upp vilka möjligheter det finns och varför Södertälje är bra stad att etablera sig i. Våra fastighetsägare arbetar proaktivt och tittar hela tiden på potentiella etableringar i Södertäljes stadskärna för att hitta en bra mix av verksamheter och för att skapa ännu attraktivare mötesplatser i centrum.

Hur skulle du beskriva centrumhandeln i staden? 

– Vi har en bra variation av stora butikskedjor och unika lokala butiker. Ett mångkulturellt och färgstarkt centrum med bra blandning i utbudet. Även när det gäller maten har vi väldigt bred blandning med alltifrån klassisk svensk husmanskost till asiatiskt, italienskt, amerikanskt och mer. Vi arbetar för och är intresserade av att få in fler aktörer på food & beverage då vi har en stor efterfrågan på just mat och dryck. Här finns alla möjligheter att lyckas med sitt koncept då centrum är välbesökt och det finns många arbetstillfällen i centrum. Vi har driftiga och nischade aktörer som lockar kunder och besökare från hela världen, vilket visar sig till exempel i den senaste rapporten av ”Cityklimatet” där Södertälje är med i topp-10 bland de stadskärnor i Sverige som har störst omsättningstillväxt. Det är vi väldigt stolta över.

 Vad kan ni erbjuda företag som söker handelslokaler? 

– Vi har goda möjligheter för etablering i bra och centrala lokaler i stadskärnan. Att investera i Södertälje är att investera i en växande region. Vi har länets tredje största arbetsmarknad med över 45 000 arbetstillfällen varav cirka 34 000 finns i privat sektor. Med vårt strategiska läge i Stockholmsregionen (längs två Europavägar, E4 och E20, och med välutvecklade hamn- och järnvägsförbindelser) är Södertälje intressant för nya etableringar där man förutom lokalbefolkningen är tillgänglig för 2,3 miljoner människor som når Södertälje på mindre än en timme. Vi har också en engagerad City-förening med medarbetare som jobbar tillsammans med företagen för gemensam tillväxt och framgång i stadskärnan.

 Vad utmärker Södertäljes stadskärna?

– Södertälje har en mångfald av verksamheter och näringsliv men också fina miljöer där vi har insjön Maren, som är en av de vackrare platserna i stadskärnan, med restauranger runt vattnet. Och så har vi en gästhamn mitt i centrum som tar emot besökare från hela världen. Nu står stadskärnan inför en stor förändring de kommande åren, den ska utvidgas, från KTH Science Park i norr till Stadshuset och Nyköpingsvägen i söder. Redan idag byggs 800 bostäder i norra delen, och det planeras för många fler i hela stadskärnan. Dessutom ska parker, gångstråk, vägar och andra offentliga rum tillkomma och befintliga rustas upp. Etablering av Elite Hotels med spa och konferens i norra stadskärnan, och även ett nytt hotell vid insjön Maren, kommer att lyfta Södertälje till en ny nivå och göra det ännu attraktivare.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.