Lokaler som gjort skillnad

26 april 2023

För drygt två år sedan flyttade Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) in hos Technopolis Ullevi i Göteborg, och under cirka ett år samarbetade Technopolis tillsammans med IVO för att ta fram verksamhetsanpassade lokaler utifrån de behov som fanns. ”Det blev överväldigande bra”, säger Mats Feretti på IVO.

Technopolis Ullevi.jpg
Bild: IVO

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) flyttade in i Technopolis lokaler i februari 2021. Deras tidigare lokaler omfattade en yta på tre våningsplan med cellkontor om cirka 15 kvadratmeter för 130 personer totalt, ett stort lunchrum och flera stora mötesrum, som sällan användes mer än 1-2 gånger i veckan, och ett antal extra ytor som inte nyttjades alls. Flytten till Technopolis lokaler i Göteborg innebar i stället nya verksamhetanapassade ytor på totalt 1 859 kvadratmeter med större, öppnare och ljusa kontor. De nya kontorsutrymmena gav IVO möjligheten att utgå från sina behov och skapa ytor anpassade för just deras verksamhet.

Medarbetarna möts mer spontant och det finns många utrymmen att ha möten på. Samtidigt är cheferna mer synliga i lokalen vilket gör att man lätt kan interagera med varandra spontant i kontorsytorna.

Mats Ferretti är lokalansvarig på IVO och i samverkan med lokalgrupp på IVO Avdelning Sydväst jobbade de tillsammans fram lokalutformningen.

– Avdelning Sydväst ägde projektet och min roll var att stötta och vägleda dem genom projektet. Det var mycket samverkan och de var väldigt transparanta i allt, vad gällde både förhoppningar och farhågor. Efter nästan ett års samarbete jobbade vi till slut fram utformningen, och vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Mats Feretti.

– Det var stor delaktighet och många synpunkter. Vi ville till en lokal där alla kunde inrymmas på ett och samma våningsplan och det hittade vi hos Technopolis. Planritningen var ett stort projekt och arkitekterna hjälpte dem i ”rätt” riktning, givetvis så att det landade inom ekonomiska ramar. Sparsamma och varsamma med statliga medel var det jag framhöll genom hela projektet. Så vi använde oss också av en hel del återanvändning av inredningen.

När lokalen sedan var klar och när det var dags för inflyttning var den största farhågan att arbetsmiljön skulle förändras till det sämre, framför allt eftersom IVO:s verksamhet innefattar en rad olika behov. Men resultatet blev överväldigande bra, menar Mats.

– Jag tror att lyftet från våra tidigare korridorslokaler, som var lite ålderstigna och gråa, till luftiga och trevliga ytor där man ser sina kollegor när man kommer till arbetsplatsen, har överraskat många. Medarbetarna möts mer spontant och det finns många utrymmen att ha möten på. Samtidigt är cheferna mer synliga i lokalen vilket gör att man lätt kan interagera med varandra spontant i kontorsytorna.

För Technopolis har projektet med IVO varit viktigt. Det visar återigen på Technopolis flexibilitet och förmågan att möta efterfrågan och behov. De har idag 16 campus belägna i sex olika länder inom Europa och är värd för 1 500 företag med totalt 45 000 anställda. På den svenska marknaden finns de i både Stockholm och Göteborg. Med effektiva och flexibla lösningar erbjuder Technopolis allt ifrån reception till städ- och restauranglösningar och är en av marknadens ledande experter på delad arbetsyta.

– Vi är alltid lika stolta över att våra kunder ger oss förtroendet för den här typen av uppdrag. I det här fallet har vi jobbat i tätt samarbete med IVO kring verksamhetsanpassningen eftersom de hade specifika behov, något som fortsatt visar på vår flexibilitet, både i arbetsprocessen och genom våra andra tjänster. Vi tror på att kunna underlätta för våra kunder i största möjliga mån, och genom att erbjuda våra kunder verksamhetsanpassning ger vi dem ännu bättre möjligheter att helt kunna fokusera på sin kärnverksamhet, säger Johanna Bergendahl på Technopolis Ullevi.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.