Ljusare utsikter för västsverige

1 september 2020

Mot en mörk bakgrund målar det västsvenska näringslivet upp en allt ljusare bild av framtiden. Handelskammarens företagspanel förutspår en marginell nedgång av konjunkturen det närmaste kvartalet, men sedan vänder det.

sol.jpg
Bild: Pixabay

Förväntningarna på konjunkturutvecklingen de kommande tolv månaderna har inte varit så höga som nu sedan augusti 2018. Men nu sker uppgången från en lägre nivå.

Att åtgärderna har räddat många företag och jobb råder det ingen tvekan om.

  – Den tilltagande optimismen hos företagen beror sannolikt både på läget i de egna orderböckerna men också på de relativt positiva nyheterna kring pandemins och ekonomins utveckling i Sverige, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé. Men han är samtidigt oroad:

 – Vissa branscher har i princip näringsförbud och där måste regeringen sätta in fler stödåtgärder omgående för att rädda jobb och företag.

Uppskruvad prognos

 – Trots ett historiskt stort BNP-fall på 8,6 procent andra kvartalet så tycks de värsta scenarierna inte infriats. Konjunkturinstitutet har skruvat upp BNP-prognosen för helåret och Arbetsförmedlingen har skruvat ned prognosen över antalet arbetslösa, säger Johan Trouvé.

725 personer har berörts av varsel i Västra Götaland från 1 juli till 21 augusti. Det är fler än motsvarande period de närmast föregående åren men betydligt färre än under våren då i snitt 4000 personer per månad berördes av varsel.

 – Såväl den optimistiskt som den pessimistiskt lagde finner stöd för sin ståndpunkt i all den statistik som nu presenteras, konstaterar han.

Viktiga åtgärder

Samtidigt som allt fler företag ser en ökad efterfrågan så finns det branscher som alltjämt har det mycket tufft.

 – När pandemin slog till var regeringen föredömligt snabbt ute med en rad stödåtgärder som träffade ganska brett, och med facit i hand inte alltid rätt. Men att åtgärderna har räddat många företag och jobb råder det ingen tvekan om, säger Johan Trouvé och fortsätter:

 – Nu krävs det åtgärder som har stor precision. Liseberg och andra nöjesparker har i praktiken fått näringsförbud. Hotell- och resebranschen samt delar av handeln och kultursektorn går på knäna. Dels behöver regeringen överväga förändringar i regelverket ur smittskyddssynpunkt så att det verkligen avspeglar smittorisk, dels måste regeringen införa förlängt omställningsstöd eller någon annan form av ekonomiskt stöd, säger han.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.