Lönsamt med återhämtning

15 mars 2022

Utmaningen med stressade medarbetare är mer aktuell än någonsin. Promas har utvecklat en unik metod som hjälper arbetsplatser med rutiner för återhämtning.

Promas.jpg
Bild: Promas

Promas grundades 2003 och var till en början återförsäljare av massagefåtöljer. När de insåg att det fanns ett behov av något mer professionellt som kunde ge ännu större effekt så började de utveckla en produkt själva. Under processen skapades även ett forskarråd som består av fyra svenska forskare och professorer inom stress och återhämtning. Tillsammans utvecklades en helt ny metod.

– Vi utvecklade Promasmetoden®, en kombination av massage och mental träning. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats i högre grad erbjuder sina medarbetare möjlighet till mental träning och återhämtning, berättar Ronnie Persson, vd på Promas.

På framtidens arbetsplats blir en metod för återhämtning lika självklar som en kaffemaskin.

Promasmetoden® används i dag inom nästan alla branscher och av både stora och små företag. Metoden är effektiv för chefer och arbetsgivare som vill ge sina medarbetare verktyg för att hantera stress vilket bygger motståndskraft och positiv energi. I slutändan är det något alla vinner på.

– På framtidens arbetsplats blir en metod för återhämtning lika självklar som en kaffemaskin. Det blir ett sätt för arbetsgivare att visa att de bryr sig om sin personals hälsa, samtidigt som det är ett incitament att gå till kontoret för dem som kanske annars skulle välja att jobba hemifrån, säger Ronnie Persson.

Positiv påverkan

Massagen i fåtöljen bidrar till att trigga kroppens produktion av oxytocin, det så kallade må-bra-hormonet som frigörs vid beröring och som minskar stress och oro. Inbyggda mentala träningsprogram hjälper i sin tur användaren att slappna av och stärka sin förmåga att klara av utmaningar och hantera stress i framtiden.


Metoden är enkel. Du sätter dig, trycker på start och njuter av en avslappnande massage i en kvart. Samtidigt lyssnar du på ett av 16 mentala träningsprogram såsom ”Bättre och djupare sömn” alternativt avslappnande musik eller naturljud. De mentala programmen är skrivna och inlästa av Lars-Eric Uneståhl, en pionjär inom genren som också grundat själva metoden Integrerad mental träning.

Återhämtning - en lönsam satsning

Promas kunder varierar från stora börsnoterade företag till små verksamheter. En växande kundgrupp är vårdsektorn, som under pandemin har upplevt extra mycket press.

– Under första pandemivågen kom vi knappt ut från avdelningen, pauser var inte att tänka på. Det var jobbigt mentalt. Nu hjälper vi varandra att få till pauser så att vi kan sitta i återhämtningsfåtöljen. Den mentala träningen är värdefull för oss som har ett psykiskt krävande jobb och ibland räcker det att bara lyssna på musik eller naturljud, berättar Yvonne Tunfjord och Johanna Rönnsved, sjuksköterskor på Södertälje sjukhus IVA-avdelning.

Bättre sömn

Enligt enkäter som besvarats av hela 900 personer på 110 arbetsplatser, upplever 85 procent av användarna sig mindre stressade efter en stund i återhämtningsfåtöljen. Många får även hjälp att sova bättre genom en ökad sömnkvalitet.

– Sömnbrist är ett stort problem idag. Sömntabletter hjälper dig visserligen att somna, men du får inte en bättre sömnkvalitet. Det får du däremot med regelbunden användning av återhämtningsfåtöljen, avslutar Ronnie Persson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.