Lätt att driva företag här

18 oktober 2019

Med sitt strategiska läge i hjärtat av Stockholm Mälardalen når Eskilstuna över 3,8 miljoner människor inom 60 minuter. Här ska det vara enkelt att etablera, driva och utveckla företag.

Bild: Eskilstuna kommun
Bild: Eskilstuna kommun

Fler än 7 000 företag drivs i Eskilstuna och kommunen företags- och innovationskultur har lagt grunden till en tillverkningsindustri som gör avtryck inte bara i Sverige, utan i hela världen. Den väl utbyggda infrastrukturen och det öppna företagsklimatet har fått såväl stora som små företag med en mängd olika inriktningar att etablera sig i kommunen. 

– Här finns en av Sveriges främsta logistikparker där flyg, järnväg och motorväg möts. Eskilstuna Logistikpark attraherar både logistik- och industriföretag från Sverige och andra delar av världen. Några exempel är Sportamore, Amazon Web Services, Rockwool, DHL och Frode Laursen, säger Malin Dalmén, näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun. 

Kommunen lägger stort fokus på att utveckla näringslivet och näringslivsfrågor har hög prioritet. Här ska det vara enkelt att driva och utveckla företaget och kommunen erbjuder bland annat företagsservice med hög tillgänglighet och vägledning samt kompetensförsörjning genom ett nära samarbete med olika näringslivsaktörer och den lokala arbetsförmedlingen.  Kommunen har även påbörjat arbetet med Eskilstuna Competence Services som är ett samarbete mellan bemanningsföretagen i Eskilstuna, Eskilstuna kommun, Arbetsförmedlingen, YH-center och Mälardalens Högskola. Konceptet stödjer etablerande företag att få tillgång till rätt kompetens för hållbar tillväxt. 

– Affärsplan Eskilstuna är ett unikt samarbete mellan näringslivet, Eskilstuna kommun och andra aktörer för en ökad sysselsättning och näringslivsklimat. Vi ger dig den företagsservice du behöver i form av att du får en personlig kontakt, du får tillgång till värdefulla nätverk och din verksamhet har möjlighet att växa och utvecklas med samverkan med kommunen, säger Malin Dalmén.

Ledig mark i logistikparken

I kommunen finns ett varierat utbud av lediga lokaler och mark och fastighetsbolagen i kommunen lägger upp lediga lokaler och mark på Lokalguiden.se. Bland annat har kommunen ledig mark i Eskilstuna logistikpark. 

 – Samtidigt har vi vår översiktsplan ute på samråd där vi ser över ny framtida näringslivsmark för att tillgodose efterfrågan och behov i takt med den utveckling som kommun och näringslivet vill ha det framöver, säger Malin Dalmén. 

Just nu händer det mycket i kommunen. Mitt i centrum bygger man ett nytt campus för Mälardalens Högskola och Skiftinge handelsområde strax utanför staden håller på att utvecklas. 

– Det är även flera olika stadsutvecklingsplaner på gång i Torshälla, Kvicksund och Sundbyholm samt stadsläkning i Skiftinge och området runt Lagerberg, Råbergstorp och Fröslunda.

Konkurrens från andra kommuner

Tack vare ett bra geografiskt läge och bra kommunikationer till och från andra städer i Mälardalen står sig Eskilstuna bra i konkurrensen gentemot exempelvis storstadsregionen Stockholm. 

– Vi vill även slå ett extra slag för Eskilstuna Competence Services som är ett samarbete mellan bemanningsföretagen i Eskilstuna, Eskilstuna kommun, Arbetsförmedlingen, YH-center och Mälardalens Högskola och här är vi ganska ensamma om att ha ett sådant stort samarbete mellan så många aktörer-

Och Malin Dalmén har klart för sig var som behövs för att kommunen ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt i framtiden. 

– Vi behöver fler etableringar som ger fler jobb med olika kompetensbehov och att Mälardalens högskolas samt Yrkeshögskolans utbildningar ska fortsätta utvecklas och matcha näringslivets behov på framtida kompetens.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.