Eskilstuna satsar framåt

8 december 2022

Eskilstuna är en miljösmart och hållbar industristad under tillväxt som ligger strategiskt i hjärtat av regionen Stockholm Mälardalen. Här finns en växande handels- och besöksnäring, som inom 60 minuter når över fyra miljoner människor, och även en av landets främsta logistikparker. På senare tid har man lyckats landa flera etableringar som fått stor medial uppmärksamhet och även ett par tunga utmärkelser som visar vägen framåt.

eskilstuna webben.jpg
Bild: Eskilstuna kommun

Eskilstuna har cirka 108 000 invånare och ett näringsliv som består av runt 8 000 företag. Här finns en av Sveriges främsta logistikparker, där flyg, järnväg och motorväg möts, vilket gör att Eskilstuna attraherar flera logistik- och industriföretag från Sverige men också från andra delar av världen. 

Ett brett näringsliv

Den väl utbyggda infrastrukturen och det öppna företagsklimatet har fått stora som små företag, med en mängd olika inriktningar, att etablera sig i Eskilstuna. 

Under de senaste åren har vi fått flera tunga utmärkelser, exempelvis ”Årets handels- och logistikstad i Sverige” och ”Årets hetaste logistikläge”.

Några exempel på nya, större etableringar är Coops centrallager, Apotekets e-handelslager och Senior Material (Europe) som öppnar sitt Europakontor just här. I Eskilstuna finner man globala företag som är världsledande i sin bransch, som Volvo Construction Equipment, Assa Abloy, Westermo och Stille.

- Men vi har även haft etableringar från mindre bolag, inom exempelvis data och IT, berättar Malin Dalmén, kommunstrateg. 

Största andelen företag i Eskilstuna är små eller medelstora och sysselsätter merparten av befolkningen, i likhet med resten av Sverige. 

- De här företagen utgör ryggraden i vårt näringsliv. 

Kunskap för framtiden

Eskilstuna ligger främst i Sverige vad gäller återvinning, genom sin optiska avfallssortering som minskar miljöpåverkan och energiåtgången.

- Vi har startat upp verksamheten Energy Evolution Center som är ett kunskapscentrum för framtidens energilösningar, berättar Malin Dalmén.

Mälardalens universitet är ett samverkande universitet för en hållbar framtid genom kunskap och innovation. Närmare 20 000 studenter läser här och forskning bedrivs inom alla utbildningsområden. Här utvecklas utbildningar inom informationsteknik, industriautomation och logistik samtidigt som fristående företag bedriver yrkeshögskoleutbildningar inom logistik, produktion och handel. Allt i nära samarbete med näringslivet och offentlig sektor.

- Vi satsar även mycket på ung företagsamhet. Ett dynamiskt näringsliv och engagerade människor gör att företagare har stora chanser att hitta rätt medarbetare, få en lägre personalomsättning och därmed en högre produktivitet.

Vill underlätta etablering

Eskilstuna har på senare tid lyckats landa flera stora etableringar som fått stor medial uppmärksamhet. Nu får man även fler förfrågningar från framtidens klimatsmarta industrier som ser Eskilstuna som en framtida etableringsort. 

- De söker efter mark där de kan etablera framtidens hållbara industri. Vi arbetar därför hårt för att kunna tillgodose mark för dessa framtida investeringar plus att vi har en bra etableringsprocess där vi involverar flera förvaltningar och kommunala bolag för att stötta företagen i deras etableringsresa.

Sveriges bästa kommun?

Eskilstuna har stora visioner för framtiden och Kommunfullmäktige har nyligen tagit beslut om att Eskilstuna ska bli Sveriges bästa kommun för små och stora företag till år 2030 (SME-kommun). Näringslivsavdelningen driver arbetet och förslaget har tagits fram tillsammans med Tillväxtrådet som består av tio företagare från fem branscher. Syftet är att stötta det lokala näringslivet genom att förbättra förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag i Eskilstuna.

Och redan nu finns det flera konkreta bevis som visar på att det går bra.

- Under de senaste åren har vi fått flera tunga utmärkelser, exempelvis ”Årets handels- och logistikstad i Sverige” och ”Årets hetaste logistikläge”. Vi är nu också nominerade som ”Årets Tillväxtkommun” på Fastighetsgalan som anordnas i februari. Det känns riktigt roligt. 

Viktig kompetensförsörjning

Något som är väldigt viktigt för det befintliga näringslivet och för de företag som funderar över att etablera sig i Eskilstuna är kompetensförsörjning, konstaterar Malin Dalmén avslutningsvis.

- Vi håller just nu på med en kompetensbehovsplan i branscherna lager, logistik och industri för att kartlägga behovet och matcha utbildningar till företagens framtida behov. Allt för att möjliggöra företagens tillväxt så att kompetensbrist inte blir ett tillväxthinder för våra befintliga samt framtida företag. Samverkan mellan olika aktörer från näringslivet, akademin och kommunen är enormt viktigt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.