Kraftigt minskad efterfrågan på kontor

5 april 2023

Färska siffror från Lokalguiden visar att sökningarna minskat kraftigt under årets första kvartal jämfört med samma period förra året.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Sökningarna för kontorslokaler på 10-100 kvadratmeter, i de centrala delarna av Sveriges tre största städer, ökade i Stockholm med 24  procent, medan de i Göteborg och Malmö minskade med 25 respektive 35 procent under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Jämför man mars månad med föregående månad, februari, har sökningarna minskat med 10 procent i Stockholm och 12 procent i Malmö, medan de ökade med 18 procent i Göteborg.

Bland sökningarna på kontorslokaler på 100-250 kvadratmeter ser siffrorna fortsatt dystra ut. I Stockholm minskade sökningarna under årets första kvartal med 17 procent, i Göteborg med 43 procent och i Malmö med 43,5 procent jämfört med föregående år. Jämfört med föregående månad, februari, har sökningarna under mars minskat med 7 procent i Stockholm medan de ökade med 18 procent i Göteborg och 16 procent i Malmö.

Det är absolut tydligt att marknaden stannat av, det första kvartalet visar på en tuff start på året och de lokalsökande företagen har blivit alltmer försiktiga. Vi är inte ensamma på marknaden att se en sådan här nedgång, säger Daniel Åberg, vd på Lokalguiden Sverige AB. 

I Stockholm minskade sökningarna på kontor under Q1 2023 i storleksspannet 250-400 kvadratmeter med 46 procent, i Göteborg med 68 procent och i Malmö med 79 procent jämfört med samma period förra året. Jämfört med februari månad ökade sökningarna i mars med 3 procent i Stockholm, 8 procent i Göteborg och 10 procent i Malmö.

Det första kvartalet visar på en tuff start på året och de lokalsökande företagen har blivit alltmer försiktiga.

Även för kontorslokaler i spannet 400-600 kvadratmeter minskade antal sökningar under Q1 2023. 43 procent i Stockholm, 71 procent i Göteborg och 78 procent i Malmö, jämfört med samma period förra året. Jämför man med föregående månad ser vi att siffrorna minskat under mars med 10 procent i Stockholm, 10 procent i Göteborg och 18 procent i Malmö.

Det största spannet, 600+ kvadratmeter, minskade med 55 procent i Stockholm, 56 procent i Göteborg och 77 procent i Malmö under Q1 2023. Siffrorna jämfört med föregående månad visar på en minskning under mars med 8 procent i Stockholm och 12 procent i Malmö medan det ökat med 28 procent i Göteborg. 

Även om sökandet minskat är det glädjande att fler och fler kontorsanställda återgår till sina kontor. Som alla rapporter tyder på mår man bättre av att jobba på kontoret, så jag tror framtiden för kontoren är ljus och att sök-dippen blir kort, avslutar Daniel Åberg. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.