Kontorslokaler byggs i nya Gränbystaden

12 december 2017

Nu tillför Atrium Ljungberg moderna kontorsytor om drygt 2 700 kvm i Uppsalas nya framväxande stadskärna Gränbystaden. Planerad första inflytt är 2018. På sikt finns möjlighet att bygga ytterligare 7 000 kvm kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Bild: Sweco Architects

Under de fem senaste åren har fastighetsbolaget Atrium Ljungberg arbetat med att omdana volymhandelsområdet Gränby Centrum, som i sin första form invigdes i början av 70-talet, till Gränbystaden. En ny stadskärna med innerstadskänsla.

– Vi har verkligt höga ambitioner här och skapar något som är unikt för Uppsala. Hittills har Uppsala varit uppdelat i industriområden, kontorsområden och områden bestående av bostäder. Nu bygger vi en riktig stadsmiljö med en bra mix av kontor, handel, kultur, nöjen och bostäder, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor, Atrium Ljungberg.

Kontor med hög standard

I entrén till Gränbystaden byggs nu tre nya hus. I markplan blir det handelsytor och i Hus 2 och Hus 3 skapas kontorslokaler på plan 2. Resterande ytor blir bostäder. Hus 1 planeras stå klart Q4 2017 medan inflytt i Hus 2 ska vara möjlig från och med Q3 2018.

– Där kan vi erbjuda 1 315 kvm hyreslediga kontorslokaler med en hög standard och stor flexibilitet i allt från planlösning, interiör till tekniska lösningar. Kontorsvåningsplanet går att dela upp till fyra hyresgäster, berättar Filip Personne, uthyrare på Atrium Ljungberg. Även kontorsytorna om 1 400 kvm i Hus 3, som ska stå inflyttningsklara Q1 2019, går att dela upp på samma sätt. Alla lokalerna i markplan i de två första etapperna är redan uthyrda. Hit flyttar Swedbank och Fastighetsbyrån, Smarteyes, en vårdcentral, tandläkare, skräddare, barberare, deli samt en restaurang.

– I skisserna för Gränbystadens utformning finns även ytterligare ett kontorshus med fem-sex våningar som kan rymma ca 7 000 kvm kontor. Detta hus är tänkt att byggas vid områdets infart, intill den kommande bussterminalen, säger Filip Personne.

Strategiskt läge

Uppsala är en dynamisk stad där allt fler företag väljer att etablera sig. Kopplingen mellan akademi och näringsliv gör Uppsala högintressant och efterfrågan på kontorslokaler ökar stadigt, menar man på Atrium Ljungberg.

– Uppsala är en av Sveriges snabbast växande städer och som fastighetsaktör och stadsutvecklare har vi ett stort ansvar att stödja och bidra till den utvecklingen, säger Petter Klingofström. Tanken är att Gränbystaden ska kunna erbjuda det bästa av två världar. Samtidigt som området ska präglas av en tydlig innerstadskänsla ligger det i ett mycket strategiskt läge nära E4an vilket medför mycket bra förbindelser med bil.

– Vi planerar även att skapa en kollektivtrafiknod som ska avlasta Resecentrum. 2018 ska här erbjudas busslinjer med femminuterstrafik. Via en snabbcykelled ska man också lätt kunna ta sig med cykel mellan Gränbystaden och Uppsala centrum. Den stora mängd handel som finns i området genererar också i sin tur mycket stora flöden av människor, vilket kan vara en stor fördel för många verksamheter som exempelvis mäklarkontor eller en vårdcentral, avslutar Petter Klingofström.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.