Kontoren i spåkulan

20 december 2022

MER Arkitekters vd och kreativt ansvarige Niklas Larsén tittar i spåkulan inför året som komma skall. Vilka trender ser han? Vilka krav kommer ställas på kontoren? Och vad kommer medarbetarna värdera högst?

MER.jpg
Foto Niklas Larsén: Johan Wennerström. Foto nederst vänster: Mårten Rynér. Övriga: MER

1. Digitalisering och 3D-printing tar mer och mer mark

Hybridmöten har blivit den nya vardagen för många företag, men nu har det digitala också tagit sig in i den fysiska arkitekturen. Som exempel är NFT:er* och digitala konstverk hett just nu och något MER Arkitekter ser tar sig in i kontorsmiljöer. I stället för tavlor investerar företag i skärmar som kan bära både färg och exklusiv konst. Något som skapar en upplevelse i sig men också gör kontoret flexibelt eftersom konsten blir utbytbar. 3D-printing har länge diskuterats inom arkitekt-, bygg- och designbranschen, men på senare tid har det gått från enbart modellbygge, till designmöbler och nu mer även mindre hus.

Pingisbord och gamingrum i all ära, men idag behöver vi också skapa plats åt mindfulness och meditation.

– Vi människor vill hela tiden förnya oss och våra miljöer, och med 3D-printing behöver det inte kosta jordklotet att göra det. Att kunna ta ett kasserat material och omvandla det skapar oanade möjligheter för hela vår bransch och är en del av lösningen vad gäller skenande materialpriser och långa leveranstider. 3D-printad inredning är klimatvisionärt på riktigt och en viktig del av receptet på hur vi bygger för framtiden, säger Niklas Larsén, vd på MER Arkitekter.

2. Kontoret behöver trumfa hemmet alla dagar i veckan

För att personalen ska komma tillbaka till kontoret måste allt vara bättre där än i hemmet. Tekniken är livsviktig och där kommer medarbetarna ställa mycket högre krav framåt. Men optimalt fungerande teknik räcker inte. I framtiden kommer du som arbetsgivare också behöva erbjuda ett kontor med bättre luft, bättre ergonomi och mer inspirerande miljöer. Med lång restid och höga resekostnader börjar vissa medarbetare även se transporten till kontoret som en kostnad och då blir dessa faktorer än viktigare.

3. De mjuka värdena toppar listan

När svenskarna i MER Arkitekters årliga Sifo-undersökning avslöjade vad som får dem motiverade att arbeta mer från kontoret så var förmåner som underlättar vardagen och utökad service i fastigheten i topp. Och det är något som arkitektkontoret märker tydligt i sina senaste projekt. För att verkligen locka tillbaka medarbetarna till kontoret måste du som arbetsgivare våga investera även i de mjuka värdena.

– Fokuset har skiftat. Hjälp i vardagen är A och O. Den dyra designersoffan är mindre intressant, och att använda kontoret för att få anställda att må bra är det nya. Oavsett om det handlar om Instabox-moduler i receptionen, gym på taket, restaurang med kock eller hundpassning under arbetsdagen så måste arbetsgivare nu mer tänka om. Men glöm inte – individen måste vara i fokus. Om medarbetarna trivs och mår bra på arbetsplatsen, borgar det för tillväxt. För att skapa en arbetsplats som passar er är det viktigt att djupdyka i vad just er verksamhet och era medarbetare har för behov, säger Niklas Larsén.

4. Tänk ett steg längre än pingisbord

Att kontoret ska efterlikna hemmet, är en trend vi sa farväl till efter pandemin. Nu ser vi snarare att kontoret ska vara allt det som hemmet inte är. Idag ska kontoret vara en plats som ger inspiration och energi – både i funktion och uttryck.

– Vi arkitekter behöver idag kunna designa för både aktivitet och lugn. Pingisbord och gamingrum i all ära, men idag behöver vi också skapa plats åt mindfulness och meditation. När den arbetsrelaterade utbrändheten fortsatt breder ut sig måste vi skapa flexibla ytor på kontoret där medarbetarna kan komma ner i varv, säger Niklas Larsén.

5. Allt kommer växa ihop

Tidigare var kontor, restaurang och hotell helt olika saker. Idag skapar vi restauranger på kontoren, arbetsplatser och mötesrum i hotellen, och övernattningsrum i kontorsfastigheter. En trend som på senare tid också tagit sig in i bostadsområden. Som exempel bygger bostadsrättsföreningar i London coworking-utrymmen i fastigheten. Något som säkerligen kommer slå igenom stort i Sverige inom en snar framtid. Kanske kommer man se mer av detta i stället för gymkedjor i kommande nybyggnationer?

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.