Inred med renlav

8 augusti 2019

Allt började på universitet i Lund. Tre studenter ville använda sina exjobb för att undersöka vad renlav skulle kunna användas till. Materialets struktur innebar god bullerdämpande förmåga, samtidigt som lavens förmåga att binda och avge fukt gjorde den till ett vackert och underhållsfritt inredningselement.

microsoft.jpg
Microsoft

Men hur gör man renlav användbar i moderna inredningar? De tre studenterna gick på en hel del blindskär innan den första installationen av ”Nordgröna” gjordes på ett café i Lund.

I dag finns Nordgröna hos prestigekunder som BMW, Apple, Google, Porsche, Microsoft med flera. Och det är ingen slump att Nordgröna belönats med Sveriges största innovationspris SKAPA ”Future Innovator”. Det är Nordifa som tillverkar filten Nordiform som sedan formpressas i fabrik till kuber.

Nordgröna kallar denna kub för Pixel och den fylls sedan med renlav som går att kombinera på tusentals olika sätt. Rena drömmen för inredare vill skapa en speciell form med bullerdämpande egenskaper eller skräddarsy en bullerdämpande yta till en lokal.

Plattorna tillverkas och skärs till 12 kuber av formfilt, fyllda med renlav. Plattorna kan användas direkt, eller delas. Och kuberna monteras enkelt med kardborrband på underlaget. Snabbt, enkelt och lätt att ändra. 

Läs mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.