Inred med 3D-printing

7 juni 2022

3D-printing har länge diskuterats inom arkitekt-, bygg- och designbranschen. På MER Arkitekter, experter på inredningsarkitektur, har man använt tekniken inom ett flertal projekt. Nu ser man oändliga möjligheter för att göra ny inredning mer klimatsmart, och samtidigt utmana bilden av att ny inredning behöver vara just ny. Inspireras av tre exempel på hur 3D-printing framtidssäkrar branschen nedan.

1.jpg
Bord Sculptur. Bild: MER

1. Kasserat material blir banbrytande inredning

Som ett led i MER Arkitekters hållbarhetsvision har man utforskat lösningar på branschens stora problem med spill, restprodukter och onödig kassering av möbler och inredning. Till exempel har man ingått samarbete med svenska Sculptur som är specialiserade på storskalig tillverkning av 3D-printade produkter. Hela processen är cirkulär och tillverkningsmaterialet kommer från allt från kaffeproduktion till fiskenät innan det görs om till bord, stolar och annan kontorsinredning. Genom samarbetet har MER Arkitekter exempelvis printat unika bord till it-företaget Knowits nya kontorslokaler i centrala Stockholm.

Vi människor vill hela tiden förnya oss och våra miljöer, och med 3D-printing behöver det inte kosta jordklotet att göra det.

– Med Sculpturs tekniska lösning kan vi på MER Arkitekter skapa helt unik kontorsinredning för våra kunder. Och det med ett minimalt klimatavtryck och en ultrasnabb produktion, säger Niklas Larsén, en del av vd-duon på MER Arkitekter.

2. Konstverk i stället för traditionella möbler

Genom 3D-printingtekniken kan även material som lera användas för att skapa såväl byggnader som inredning. Denna banbrytande teknologi är något MER Arkitekter utforskar tillsammans med sin samarbetspartner Polymorf. Tillsammans kan de skapa unika interiörer av lera, som annars skulle slängas.

– Att använda lera har massor av fördelar. När andra material, såsom trä, metall och betong, blir dyrare och mer svårtillgängligt är den svenska leran ett coolt, hållbart och mer prisvärt alternativ, säger Niklas Larsén.


Med Polymorf kan MER Arkitekter skapa en hybrid av konst och interiör och till kunden Knowits nya huvudkontor har en iögonfallande signaturhylla tillverkats, som fungerar som ett smycke på väggen.

3. Unika möbler skapas inom en dag

En ytterligare stor fördel med 3D-printing som man på MER Arkitekter ser är minskat antal transporter eftersom material kan kasseras och göras om till nya möbler på ett och samma ställe. Dessutom både effektiviseras och förfinas produktionen genom att helt unika möbler kan skapas på en dag.

– Vi människor vill hela tiden förnya oss och våra miljöer, och med 3D-printing behöver det inte kosta jordklotet att göra det. Att kunna ta ett kasserat material och omvandla det skapar oanade möjligheter för hela vår bransch och löser problemen med skenande materialpriser och långa leveranstider. 3D-printad inredning är klimatvisionärt på riktigt och en viktig del av receptet på hur vi bygger för framtiden, säger Niklas Larsén.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.