Hus 1 välkomnar nya företag

8 juni 2018

Det gamla Sydsvenskan-huset på 15 våningar är det första man möter vid den nordöstra infarten till Malmö, på den inre ringleden. Huset blev tomt 2013 men den uppmärksamme ser att huset nu ständigt fylls med nytt innehåll och att fasaden har en ny skylt. Det välkända landmärket går nu under namnet Hus 1.

Huset stod klart 1965, signerat arkitekterna Sture Kelfve och Knut Andersson, men även Sydsvenskans andreredaktör Olof Wahlgren spelade en viktig roll i bygget. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde i Malmö och när Sydsvenskan flyttade ut 2013 stod Newsec och fastighetsägaren inför en utmaning.

– Att förvandla ett hus, som byggts för en specifik hyresgäst i en annan tidsepok, till ett modernt multitenant-hus är en utmaning, berättar Malin Henriksson, Leasing manager på Newsec. Att branda det med ett nytt namn är en del i den processen. Hus 1 spelar på att det är det första huset man ser om man kommer från Lund och namnet har redan satt sig jättebra, det är kul.

Nytt i huset

Newsec, som står för både förvaltning och uthyrning, har hyrt ut flera ytor. Att Hus 1 nu även öppnats upp för allmänheten ger liv och karaktär.

Det är ovanligt att kunna erbjuda så här stora sammanhängande ytor.

 

– Numera möts man av en restaurang direkt i entrén, Bulletin Matbar & Kafé. Här finns  fullständiga rättigheter och det serveras vällagad lunch, alltid med ekologiska och fina råvaror. Dessutom anordnas här afterwork sista torsdagen varje månad, med både DJ och bartender på plats. Det är verkligen kul och engagemanget lyfter hela huset och området.

I huset finns även ett gym med det mesta som behövs för att hyresgästerna ska må bra - fria vikter, styrke- och cardiomaskiner samt dusch och omklädningsrum.

Lediga ytor

I själva höghusdelen återstår bara ett våningsplan på 385 kvm att hyra ut. Detta är beläget på vån 9 med fantastisk utsikt över Malmö, berättar Malin Henriksson.

– Lokalen som med sin smarta disposition och täta fönstersättning, som ger maximalt med ljusinsläpp, byggs om för nästkommande hyresgäst och kommer att bli ett fantastiskt kontor. 

På våning 13, som historiskt varit en representationsvåning, finns ambitionen att skapa en läcker konferensavdelning för hyresgästerna. Och allra högst upp i huset, på våning 15, finns det andra spännande möjligheter.

En av styrkorna för Hus 1 är också att Newsec kan erbjuda riktigt stora sammanhängande ytor. I låghusdelen med sina tre plan finns fortfarande möjlighet att hyra upp till 7 000 kvm, varav hela 3 000 kvm på ett och samma våningsplan.

– Det är ovanligt att kunna erbjuda så här stora sammanhängande ytor, konstaterar Malin Henriksson. Att det handlar om upp till 7 000 kvm beror på att det även finns ett lager i anslutning till just de här kontorsytorna.

I förlängningen av Hus 1 finns det en annan låg byggnad som med fördel kan användas som produktion/lager med tillhörande kontor. Totalt är denna byggnad 1 700 kvm. 

Här har man möjlighet att lasta ut/in utan att vara i vägen för någon annan. Dessutom kan man smidigt parkera på gården precis utanför entrén. 

– Vill man ha ett bra skyltläge är denna placering helt optimal.  

Läget en fördel

En annan av husets stora fördelar är just läget. Med hela Skåne lätt tillgängligt passar fastigheten extra bra för den rörliga organisationen. Här finns gott om parkeringsplatser och därför extremt smidigt om man pendlar med bil. Man har möjlighet att parkera ute på gatan, parkeringsplats på gården alternativt i husets garage. Den som hellre vill åka buss kommer till Hus 1 med både regionbuss linje 130 och stadsbuss linje 4.

– Läget gör att huset kan attrahera hyresgäster både från Malmö och Lund, menar Malin Henriksson avslutningsvis. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.