Higab utvecklar Slakthusområdet

19 november 2018

Higab går nu in i en intensivare fas i arbetet med att utveckla Slakthusområdet till en vital del av ett växande Göteborg. Till sin hjälp har bolaget upphandlat arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners som samarbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. Under tiden planprocessen pågår fortsätter utvecklingsarbetet. - Det blir ett bra tillfälle att pröva olika typer av verksamheter och idéer för att se vilka som fungerar bäst, säger Kajsa Wide, projektledare Higab.

Det gamla Slakthusområdet från 1905 har ett strategiskt läge i Gamlestaden, en del av Göteborg som växer så det knakar. Intresset för området är stort och både Higab och Klövern, som är den andra stora fastighetsägaren, ser stor potential att utveckla det. Klövern har redan kommit långt i utvecklingen av sin del av området och Higab går nu in i nästa fas i sitt arbete.

- Vi vill att Slakthusområdet ska bli en attraktiv destination, ett självklart mål för både göteborgare och besökare. Ett område som levandegörs av lokala och kreativa entreprenörer, många med koppling till platsens historia och DNA – mat och matproduktion, säger Higabs projektledare Kajsa Wide.


Vi vet redan i vilken riktning vi vill gå med Slakthusområdet. Under tiden planprocessen pågår fortsätter utvecklingsarbetet.För att kunna utveckla området i önskad riktning krävs en ny detaljplan. Tovatt Architects & Planners kommer nu tillsammans med Dreem Arkitekter att bistå Higab i arbetet med att levandegöra området och att vara arkitekt under planprocessen.
- Slakthusområdet har ett unikt läge mellan förorten och centrum, mitt i ett stadslandskap under förändring. Området har en enorm potential att utvecklas till unik mötesplats vid vattnet och alla broarna, mellan nytt och gammalt och mellan matkulturer, mellan tillverkning och upplevelser och framför allt mellan människor, allt i en kulturhistorisk miljö, säger Johannes Tovatt, vd Tovatt Architects & Planners.

Utvecklingen på Slakthusområdet kommer inte stå stilla under planprocessen. I uppdraget ingår även att arbeta med befintliga fastigheter på kortare sikt, vilket ger en möjlighet att pröva olika verksamheter och lösningar.

- Vi vet redan i vilken riktning vi vill gå med Slakthusområdet. Under tiden planprocessen pågår fortsätter utvecklingsarbetet. Det blir ett bra tillfälle att pröva olika typer av verksamheter och idéer för att se vilka som fungerar bäst, säger Kajsa Wide. Flera kreativa entreprenörer har redan etablerat sig inom området och det vill vi bygga vidare på.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.