Här är vårens växttrender

26 april 2022

I väntan på att grönskan ska ta fart på riktigt låter vi istället naturen flytta in i både hemmet och på kontoren. Kontorsexperterna MER Arkitekter tipsar om tre heta växttrender och hur vi kan låta hem och kontor bada i funktionell och miljövänlig grönska. De tipsar även om de fem mest lättskötta växterna att ha på kontoret.

1. Vertikala odlingar 

Stora växtfantaster på liten yta? Titta upp och ta vara på lokalernas utrymmen – även på höjden. Här finns stora möjligheter för vertikala odlingar. Odla era favoritväxter i mängder eller skapa en lokal lunchrestaurang genom att odla på höjden. Glöm det dåliga samvetet för långa transporter och bekämpningsmedel på dina lunchtomater. Lite smörgåskrasse till mötesmackorna? En örtagård på terrassen? Odling av grönsaker och örter på våra kontor är absolut en växande trend – och en miljövänlig sådan. Snacka om närodlat.

2. Grönska med funktion

Växter gör oss gott på många sätt. Grönska i vår inomhusmiljö minskar stress och är en fröjd för ögat. Men det tar inte slut där. Begränsa inte växtinstallationerna till att vara snygga i ett hörn eller längs fönsterkarmen. Ta i stället vara på höjd och bredd av olika växtsorter och dubbla funktionen genom att skapa gröna insynsskydd eller rumsavdelare. Nu går växterna från att vara accessoarer till funktionella statement pieces.

Ställ ut en snygg rullvagn eller hylla och skapa en gemensam växtinstallation genom att låta alla ta med sin favoritväxt.

3. BYOP

Bring your own plants. Har du flyttat hemmakontoret men inte växterna? Att låta kollegorna ta med sina egna växter till kontoren bidrar till en mer hemtrevlig arbetsplats. Ställ ut en snygg rullvagn eller hylla och skapa en gemensam växtinstallation genom att låta alla ta med sin favoritväxt. Förutom att växter i vår omgivning minskar stress finns det fler positiva hälsoeffekter av att vårda, sköta och hantera våra odlingar. Kanske kan era odlingar även främja kreativitet och teamkänsla på kontoret?


Tips! Växter är ett bra sätt att pigga upp tråkiga och kala badrum och toaletter, även på kontoren. Kontorstoaletterna avslöjar snabbt om det lagts tid, tanke och pengar på helhetstrivseln på arbetsplatsen.

5 växter att ha på kontoret

Visste du att växter i omgivningen kan öka produktiviteten, rena luften och minska stress? Här är fem lättskötta växter att liva upp kontoret med.

1. Fredskalla 

Fredkallans vita blommor är luftrenande och växten trivs i solljus likväl som i mörkare utrymmen. 

2. Gullranka

Skapa ett mer levande intryck av kontorets gröna växtinstallation med gullrankans gulgröna blad. Låt stammarna växa sig långa eller klipp av och stick ner i jorden för en fylligare växt.

3. Palettblad

Liva upp med färgglada palettblad i flera olika varianter. Oändligt med sticklingar utlovas till kontorets alla palettbladsälskare.

4. Ampellilja

En retroväxt med långa blad med vita inslag. Ampelliljan brukar uppskattas extra mycket på kontor med gröna fingrar – en växt som är lätt att ta sticklingar från.

5. Aloe Vera

Studier visar att Aloe Vera kan rensa luften från kemikalier och släpper ut stora mängder syre på natten. Det är ett måste på kontoren! 

MER Arkitekter är specialister på att skapa identitetsstarka, hållbara och lönsamma inomhusmiljöer för svenska och internationella företag, organisationer och fastighetsägare. MER Arkitekter ingår i arkitektkoncernen Arkvision Nordic.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.