Guiden till ditt nya kontor

1 mars 2022

Funderar du på att byta kontor eller hur du kan anpassa dagens lokaler för framtiden? Castellums kontorsguide hjälper dig att kartlägga behoven, så att ert kontor kan bli den där perfekta arbetsplatsen som dina medarbetare längtar till.

castellum.jpg
Castellums kontorshus Emigranten Göteborg. Bild: Castellum

En noggrann behovsanalys är den bästa grunden för bra beslut och vägvalen framåt. Här är sju tips från Castellum som hjälper er att ta beslut om ert nästa kontor eller lokal.

1. Sätt riktningen, gör kontoret till en spegelbild av visionen

Hur vill ni att företaget ska vara och uppfattas? Vilken upplevelse ska en besökare få? Kontoret har en viktig roll som bärare av företagets vision, kultur och varumärke både internt och externt. Fundera på hur era lokaler bäst kan spegla och förstärka de värden ni står för genom val av läge, utformning och karaktär. Ledningen behöver stå enad bakom den strategiska riktningen för ert framtida kontor och arbetssätt.

2. Låt eldsjälarna driva frågan

Låt några dedikerade medarbetare som verkligen vill ta sig an frågan göra en grundlig behovsanalys och ta fram förslag på lösningar. Det är naturligvis bra om alla medarbetare får möjlighet att tycka till kring förslagen, men alla kan inte bestämma. (Slutligen är det ledningen som tar beslut.) Och glöm inte att behovsanalysen ska omfatta verksamheten, grupperna och medarbetarnas behov.

3. Bestäm er för läget

I mäklarannonserna brukar läget, läget och läget framhållas som det viktigaste i valet av bostad. Det gäller även för arbetsplatser. Är det enkelt att ta sig till och från jobbet? Finns det restauranger i närheten? Kan man träna på lunchen? Är omgivningen trygg och trevlig? Bidrar läget till att stärka varumärket? Gör en lägesanalys och bestäm vad som är viktigast för er.

4. Tänk igenom vilka funktioner som behövs

Vilka funktioner behövs för att alla ska kunna göra sitt jobb så bra som möjligt? En del kanske måste kunna jobba ostört för sig själva, medan andra löser sina uppgifter bäst i grupp. Några är inne på kontoret bara ibland, medan andra är där varje dag. Utgå gärna från hur ni har det nu – vad som funkar och vad som kan bli bättre – och lista behoven för framtiden.

5. Var flexibla

Hur många medarbetare ska ni vara framöver; nästa vecka, nästa år? Hur många arbetsplatser behöver ni? Även om det kan vara svårt att sia om framtiden, är det alltid klokt att tänka långsiktigt. Välj lokaler som kan utvecklas och anpassas till verksamheten när behoven förändras.

6. Hitta rätt kombination för framtiden

Vilken typ av kontor är bäst för er verksamhet? I dag pratar många om det relationsbaserade kontoret som framtidens modell – alltså att kontoret först och främst ska vara en stimulerande mötesplats. Medan andra kanske fokuserar mer på kontoret som en plats för effektivt arbete i lugn och ro. Utgå gärna från någon etablerad kontorslösning och fundera på vad som är rätt för er, med utgångspunkt från de funktioner ni behöver.

7. Skapa en arbetsplats att längta till

Vad krävs för att era medarbetare ska vilja vara där hellre än någon annanstans? En hälsosam miljö, mötesplatser för sociala aktiviteter, en trivsam interiör, möjligheter att anpassa de individuella arbetsplatserna efter situation och behov för dagen? Frågan handlar förstås om mycket mer än själva lokalerna, men den fysiska inramningen och läget är två viktiga delar av svaret.

Ladda ner kontorsguiden hos Castellum här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.