Gott läge för Göteborgs Meat Packing District

12 december 2017

Göteborgs Meat Packing District, det är visionen Klövern har för ögonen när man nu kan börja se förvandlingen av Slakthusområdet i Gamlestaden. Den första etappen är i hamn - en renovering, påbyggnad och nybyggnation som gjort att området fått 6 000 kvm moderna kontorsytor. Intervju med Lennart Rydberg, Fastighetsförvaltare, Klövern.

Göteborgs Meat Packing.jpg
Den senaste hyresgästen, Wine Mechanics AB som tecknat ett tioårigt avtal, blir en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av området.

På helt ny adress, Lilla Waterloogatan, står Klöverns första etapp i Slakthusområdet klar. 6 000 kvm moderna kontor, i ett område som oftast kräver ett besök för att man ska förstå dess storhet och läge. Något som Lennart Rydberg, Fastighetsförvaltare på Klövern, återkommer till flera gånger under vår intervju.

- När man väl kommer hit och ser vad vi skapat och vad som komma skall får många en wow-känsla! De finns fortfarande en mental barriär vad gäller Gamlestaden men nu börjar det bli allt tydligare för fler att området ligger otroligt lättillgängligt och bara en hållplats från centrum. Resecentrum och Gamlestads Torg växer upp fort och kopplingen hit gör att Slakthusområdet verkligen blir ett stationsnära läge.

Lennart Rydberg, Fastighetsförvaltare, Klövern


1 200 kvm ledigt

Just nu finns fortfarande 1 200 kvm ledigt i etapp ett. Ett helt våningsplan som kan delas upp på tre hyresgäster.

- Här finns alla möjligheter att skapa precis det man vill, menar Lennart Rydberg. Våra nya hyresgäster Tholin & Larsson har på översta våningen visat hur fantastiskt bra det kan bli.

Förutom effektiva, moderna ytor, som kan anpassas helt efter de egna behoven, får man som hyresgäst tillgång till en helt insynsskyddad, grönskande gård med trädäck.

- Den ytan ska vi utveckla ytterligare framöver men den lyfter redan huset. Och snart blir det även en lunchrestaurang i bottenvåningen, vi är inne i slutförhandlingar nu. Det känns väldigt bra att kunna tillföra området en restaurangverksamhet.

Vin och events

Mat har tidigare haft en självklar plats på Slakthusområdet och det, tillsammans med områdets karaktär, vill Klövern bygga vidare på. Visionen är att skapa Göteborgs Meat Packing District och redan i dag hittar man exempelvis både ProFood och ett ölbryggeri på området. Den senaste hyresgästen, Wine Mechanics AB som tecknat ett tioårigt avtal, blir en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av området. I ett eget hus på gården kommer verksamheten tillföra området och visionen en hel del. Bygget pågår för fullt, i början av nästa år är det dags för inflyttning.

- Vi ser med glädje fram emot att välkomna Wine Mechanics till sitt nya skräddarsydda hus på 900 kvm. Vi håller på att omvandla vad som tidigare var en fabrik till en fastighet där det kommer att erbjudas vinprovningar plus mindre restaurangverksamhet och där man kommer få kunskap om både vintillverkning och vinimport. Det kommer bli väldigt bra, försäkrar Lennart Rydberg. Vi har redan fått många indikationer från företag som vill lägga sina events här.

Redo för nästa steg

Fokus ligger också på att skapa blandstad.

- Vi och Higab har sökt detaljplan tillsammans för resten av området, men den tas tyvärr inte upp förrän 2018, berättar Lennart Rydberg.

Klövern äger ytterligare två lagerbyggnader, alldeles bakom det hus man renoverat och byggt till. Här finns det flera möjligheter, men de exakta planerna får vänta.

- Vi är redo för nästa steg, men tyvärr kan vi inte påbörja något innan Staden tar upp detaljplanen. Nästa destination i staden håller på att utvecklas i Gamlestaden så att skapa blandstad känns naturligt, vi är öppna både för bostäder och kontor i de två husen. Vi har även planer på ytterligare bostäder tillsammans med Higab.

Under tiden detaljplanen behandlas finns det dock andra möjligheter att utveckla det som redan finns.

- Det känns viktigt att inte tappa fart utan fortsätta tillföra energi och nya verksamheter till området. En hel del saker kan vi göra utan att behöva invänta detaljplanen. Vi tror stenhårt på det här området och många fler kommer snart inse att det är ett fantastiskt bra läge, konstaterar Lennart Rydberg avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.