Glöm inte bort ergonomin

1 mars 2018

Målet med ergonomi är att skapa en sån bra arbetsmiljö som möjligt. Att tänka ergonomiskt är jätteviktigt, inte minst i dag då många väljer att jobba aktivitetsbaserat. Även om man kanske inte har en fast arbetsplats på sitt kontor längre måste miljön, skrivbord och stolar m m anpassas efter människorna som jobbar där.

Kinnarps.jpg
Bild: Kinnarps

Begreppet ”ergonomi” kommer från grekiskans ergon, som betyder ”arbete”, och nomos, som betyder ”lag”. Definitionen på ordet ergonomi är ”vetenskapen om en optimering av samspelet mellan människan och miljön enligt principen att anpassa arbetet till människan”. Vilket betyder att man ska ta hänsyn till varje individs naturliga förutsättningar, men också till dess begränsningar, vid utformning av arbetssätt, verktyg och arbetsplatser. Ergonomi har även koll på de anatomiska, fysiologiska och psykologiska aspekterna av människan arbetsmiljö, för att få så bra säkerhet, hälsa, komfort och effektivitet i arbetet.

Målet med ergonomi är att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt, vilket betyder att man försöker anpassa arbetet utifrån människan. Exempelvis genom att utveckla sittvänliga stolar.

Enkla tips till bättre ergonomi

Det finns väldigt mycket man bör ta hänsyn till om man ska få sin arbetsplats så ergonomisk som möjligt. Här har vi kortat ner ett par enkla tips som kan hjälpa dig på vägen till en bättre arbetsmiljö.

Bra belysning är viktigt, snåla inte med ljuset. Om rummet är för mörkt blir kroppen trött.

Undvik att få solljus rakt i ansiktet eller att det blänker på skärmen.

Variation av arbetsställning fäller ofta ett mycket viktigt avgörande när det gäller skador. Sitt ibland tillbakalutad och ibland mer upprätt. Du kan även stå ibland om du har tillgång till ett höj- och sänkbart bord.

Se till att du har ett ordentligt stöd som täcker hela underarmen.

Övre delen av bildskrämen ska vara i ögonhöjd.

Ta pauser, gärna med någon fysisk aktivitet om, du har tid med det.

Variera arbetsställningen

När du väl har fått ordning på din ”grundarbetsplats” gäller det att få till en variation i arbetsställningen. Det är även viktigt att tänka på hur du planerar ditt arbete, det är viktigt att du planerar in tid för pauser och streching. Här är ett par enkla tips som man kan tänka på för att få sitt arbetssätt mer ergonomiskt.

Streching, ta ett litet avbrott för att sträcka ur stela leder.

Arbeta med fel hand.

Varierande placering av mus.

Byt mus.

Det är viktigt med variation för att kunna arbeta uthålligt. Troligtvis kommer de flesta utav oss arbeta med datorer i många år framöver och därav kommer vi förmodligen bli mer och mer beroende av hjälpmedel. Förbruka inte dina armar och axlar i förtid. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.