Fyra framtida klassiker?

12 augusti 2021

Vad är det som gör att vissa möbler blir klassiker? Här listar Monica Karlsson sina favoriter på inredningsmarknaden, möbler som har potential att kvala in som nya klassiker. Gemensamt för alla fyra är naturmaterialen och den genomtänkta designen som man aldrig tröttnar på, menar hon. ”Det här är möbler jag önskar att jag själv fick ärva en dag.”

1. Unna chair, resultatet av fint hantverk

Av svenska formgivaren Monica Förster för det bosniska familjeföretaget Zanat. Med sin UNESCO-listade karvningsteknik på ryggstödet är Unna Chair symbolen för ett riktigt fint hantverk. Tillverkad i massivt trä, med eller utan sits i läder. Unna chair vann The Interior Innovation Award 2015.



2. kan ett fällbord bli snyggare?

Den danska möbeltillverkaren &Tradition har hittat ”skatter” i sitt arkiv och har nu återupptagit Drop Leaf Dining Table i sin produktion. Bordet designades redan 1956 av duon Hvidt & Mølgaard, i massivt trä med detaljer i mässing. Kan ett fällbart bord bli snyggare än så här?


3. vilda, skapad att hålla i generationer 

Stolen Vilda, designad 2012 av Jonas Bolin för Gemla Fabriker. En klassisk wienercaféstol i modern tappning som har uppmärksammats över hela världen för sitt unika uttryck. Den helböjda konstruktionen gör Vilda oerhört slitstark, skapad att hålla i generationer. Samtidigt är det en stol som är väldigt vacker och komfortabel, tillverkad i massivt trä och vegetabiliskt garvat läder.


4. grace, med en lika vacker skugga

Fåtöljen Grace från Gubi, designad av Tove Kindt-Larsen. Skisserna till fåtöljen Grace hittades nyligen i en arkivmapp med Tove Kindt-Larsens smyckesdesign. Originalritningarna är från 1936 men fåtöljen är en av Gubis nyheter för 2020. Stommen tillverkas helt för hand för att bibehålla ”skalet” på rottingen intakt. Grace är verkligen en vacker fåtölj, med en lika vacker skugga.





Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.