Fixa bästa ljuset

25 november 2021

Att vintermörkret lagt sig kan vi inte påverka. Men med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning, har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.

lampor.jpg
Bild: Pixabay

Ta del av Arbetslivs tips för att skapa den bästa belysningen både för kontoret och distansarbetet.

För kontoret

1. Skilj på arbetslokaler och pausutrymmen - Satsa på kallt ljus i arbetslokalerna och varmare ljus i lunch- och pausrum. Men skillnaden mellan kallt och varmt ljus får inte vara för stor. Förhållandet mellan belysningsstyrkan vid arbetsplatserna och den lägsta belysningsstyrkan i lokalen bör inte vara mer än 20:1.

2.  Med bra takarmaturer kommer man långt - Om takarmaturerna har både uppåtriktat och neråtriktat ljus behövs oftast inga kompletterande skrivbordslampor. Själva ljuskällan i takarmaturen ska aldrig ligga synlig eftersom det orsakar bländning. Armaturerna bör vara dimbara så att var och en kan justera efter behov. De bör också kunna flyttas så att de kan placeras om vid ommöblering.

Om takarmaturerna har både uppåtriktat och neråtriktat ljus behövs oftast inga kompletterande skrivbordslampor. 

3. Mät ljusstyrkan - Arbetsmiljöverket har en app för iPhone som heter Ljus. Med den kan man mäta både ljusstyrkan och flimmer. Vid vanligt kontorsarbete ska det vara minst 500 lux vid arbetsytorna och 300 lux i allmänbelysningen. Vid ritarbete och annat som kräver hög synskärpa ska det vara 1500 lux vid arbetsytorna och 500 lux i allmänbelysningen.

4. Kontrollera LED-belysning - I mörka lokaler kan kall LED-belysning vara ett bra komplement, även om det aldrig kan ersätta dagsljus. Men det gäller att se upp så att inte LED-lamporna bländar och flimrar. Även om vi inte ser flimret med blotta ögat kan det orsaka trötthet och huvudvärk. Ett enkelt sätt att ta reda på om en lampa flimrar är att rikta sin mobilkamera mot lampan på någon decimeters avstånd. Om kraftiga mörka linjer syns som vandrar i sidled över mobilskärmen är det sannolikt flimmer.

5. Rum med utsikt behövs - Inte bara bra belysning är viktig på jobbet. Även möjligheten att få dagsljus, titta ut och se dygnets och årstidernas växlingar har betydelse för hur vi mår. Om det är omöjligt att skapa dagsljus i själva arbetslokalerna ska det finnas rikligt i lunchrum och/eller pausutrymmen, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning.

För hemmakontoret

1. Undvik bländning - Bländande ljus från fönster är jobbigt för ögat. För att undvika det kan du placera din skärm så att den står vinkelrätt mot fönstret. Om skärmen står rakt framför fönstret uppstår bländning eftersom dagsljuset är mycket ljusare än skärmen. Kvällstid är det tvärtom, fönstret är mycket mörkare än skärmen.

2. Använd läslampa - I brist på effektiv takbelysning hemma kan du i stället testa att rikta en bordslampa upp mot taket. Det jämnar ut kontrasterna i rummet. Om du behöver läsa på ett papper samtidigt som du skriver på datorn kan du komplettera med en läslampa.

3. Byt till kalla ljuskällor - Hemma har man ofta varm belysning för att få till en ombonad och mysig effekt efter dagens slut. Men det fungerar mindre bra när man ska jobba. Testa att skruva i en LED-lampa med kallt ljus (minst 4 000 Kelvin – styrka anges på förpackningen) i arbetshörnans armaturer.

4. Tänt var det här - Tänd upp så mycket som möjligt när du jobbar. Det minskar sömnhormonet melatonin och du känner dig piggare.

5. Sitt inte i garderoben - Även hemma är det viktigt att få tillräckligt med dagsljus. Att kunna titta ut och se dygnets och årstidernas växlingar har stor betydelse för hur du mår.

Källa: Per Nylén, docent och sakkunnig på Arbetsmiljöverket

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.