Företagen lockas till Piteå

5 februari 2019

På ett år har Piteå klättrat 86 platser i Svenskt Näringslivs kommunranking. Företagen lockas av naturresurser som skog, vindkraft och det kalla klimatet. – Vi är duktiga på att ta hand om de nystartade företagen, säger Mikael Reinholdsson, näringslivsutvecklare på Piteå kommun.

I Haraholmen skapar kommunen ett nytt industriområde. Foto Mikael Sundqvist
I Haraholmen skapar kommunen ett nytt industriområde. Foto Mikael Sundqvist

Det växer så det knakar i Piteås näringsliv. Staden som länge har hållit till i botten på kommunrankingen som Svenskt Näringsliv årligen presenterar, har med raketfart klättrat upp på listan. Nu hittar både internationella storföretag till trakten, men också lokala näringsidkare ser fördelarna med att stanna och fortsätta växa i Piteå. 


Mikael Reinholdsson, näringslivsutvecklare Piteå kommun.


– Man ska kanske inte dra för stora växlar av rankingen men den visar ändå att vi är på rätt väg. Från kommunens sida hjälper vi nyföretagen så gott vi kan både i starten och i uppföljningen, säger Mikael Reinholdsson. 

Superfabrik på Haraholmen

Ett tydligt bevis på tillväxten är Haraholmen som ligger tio kilometer utanför centrum. Där skapar kommunen ett nytt industriområde med närhet till järnväg, hamn och motorväg. Dessa goda förutsättningar har inte gått företagen förbi. För ett år sedan invigde Lindbäcks Bygg en superfabrik för tillverkning av flerbostadshus och pumpade in en halv miljard kronor i projektet. Och fler företag följer efter genom att etablera sig på Haraholmen som sammanlagt omfattar cirka 1 500 000 kvadratmeter. 

– Haraholmen är ett område vi satsar mycket på och där jobbar vi proaktivt för olika industrier. En etapp på 740 000 kvadratmeter är klar men det tillkommer åtta olika områden för både större och mindre industrier. Förutsättningarna för transporter med bil, lastbil, järnväg eller båt är optimala, säger Mikael Reinholdsson.

Haraholmen är ett område vi satsar mycket på. En etapp på 740 000 kvm är klar men det tillkommer åtta olika områden för både större och mindre industrier.  



Lindbäcks Bygg är ett av företagen i framkant på flera sätt. I den mansdominerade industrivärlden har de medvetet försökt att rekrytera fler kvinnor till arbetsstyrkan. Målet är lika många kvinnor som män bland de anställda och det borde fler företag i Piteå arbeta mot anser Mikael Reinholdsson.

– Många gamla mansjobb kan tjejer göra lika bra. Ratta långtradare, jobba i mekanisk verkstad – ja vad som helst egentligen. Där har vi mycket kvar att göra. Det gäller även utlandsfödda eftersom den största utmaningen är att få in mer folk. Företagen skriker efter arbetskraft, säger Mikael Reinholdsson.

4 000 ingenjörer på plats

Utöver den växande tillverkningsindustrin har också bil, komponent och däcktestindustrin hittat till Piteå. Stora märken som BMW, Volkswagen, Ferrari och Porsche kör sina arktiska biltester i Piteå älvdalsregionen under vinterhalvåret. Bilindustrin omsätter två miljarder per säsong i regionen och upp till 4 000 ingenjörer jobbar med framtidens högteknologiska utmaningar. 

– Förut om företagen inte hann klart med vintertesterna åkte de till Nya Zeeland på somrarna. Men nu har vi en inomhushall som blev klar 2016 och ytterligare en till färdigställdes i år. Hallarna erbjuder även kontor, verkstäder och infrastrukturen som behövs för sådana här stora jättar i bilindustrin, säger Reinholdsson.

I Markbygden i Piteå kommun håller man just nu på att bygga Europas största landbaserade vindkraftspark. Projektet byggs i tre etapper och innefattar omkring 300-400 vindkraftverk per etapp med en investeringsvolym på 50-70 miljarder. 

– Nu när kärnkraften fasas ut i Sverige är denna satsning av största vikt för vår energiförsörjning. Med den här investeringen blir total produktion 10-12 terawattimmar vilket motsvarar all elförbrukning för 600 000 villors som gör åt 20 000 kilowatt per år, säger Reinholdsson. 

Lugnet uppe i Norrbotten har blivit ett succéartat säljargument för Piteå. I en allt osäkrare värld med stora klimatförändringar och yttre hot ser företagen stora fördelar med att etablera sig i staden. 

– Vi har inga översvämningar, inga vulkanutbrott och är vi är elsäkra med grön el. Många stora företag tittar på alla utomstående faktorer som kan ha en negativ inverkan på deras verksamhet och identitet. Och då har de insett att Piteå erbjuder mycket av det som de söker efter, säger Mikael Reinholdsson. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.