Ett område på frammarsch

15 september 2023

Ett nygammalt affärsdistrikt vaknar till liv när Lilla Bommen vid Göteborgs centralstation gör sig redo att möta staden som växer ner mot vattnet. Området har de senaste åren genomgått stora förändringar, med nya byggnader, nya Hisingsbron och kommande anslutning till Västlänken. Ett hus som har stått på platsen sedan 80-talet har likt sin stadsdel omdanats för att möta den nya tidens krav. Platzers utvecklingsprojekt Aria, har gått från att vara ett slutet hus till att nu öppnat upp för allmänheten. I entréplanet öppnar inom kort workspaceaktören Mindpark sin verksamhet.

I höst slår workspaceaktören Mindpark upp dörrarna för sin andra etablering i Göteborg. Företaget är ett välkänt namn i södra Sverige med flera enheter bland annat i Lund, Malmö och Hyllie och har nu tagit klivet över till västkusten. Först ut var Mindpark Järntorget i fastigheten Våghuset. Deras andra etablering Mindpark Göteborg City öppnar i Platzers fastighet Aria. 


Vi ser verkligen framemot att arbeta med aktörer som Mindpark för att Lilla Bommen ska nå sin fulla potential som destination och affärsdistrikt även för de som kanske inte arbetar här.

Kontorshuset Aria ligger i Lilla Bommen precis vid vattnet och mitt emot GöteborgsOperan, en kort promenad från Göteborgs centralstation och Nordstans shoppingkvarter. I byggnadens entréplan ligger Mindparks konferensanläggning och café. Här finns allt från mindre mötesrum till lokaler för upp till cirka 100 personer. I den främre delen av lokalerna finns eventytor för upp till 350 personer, flexibla arbetsplatser och sköna soffor, en perfekt plats att landa med en kaffe, eller när man behöver en paus mellan dagens möten. Lokalen är inredd i varma jordnära färger och smyckad med blommor och ljus.


- Känslan blir verkligen en mix av hemma och jobbet. Det är också meningen. Målet har varit att skapa Lilla Bommens nya vardagsrum, förklarar Helene Tigerström, COO på Mindpark.  Vi vill vara mötesplatsen och vardagsrummet där folk hänger, träffar sina kollegor, dricker en god kaffe, tar en AW eller spontant möter en helt ny vän kanske – vem vet? Mindpark Göteborg Central är platsen där företag och människor kan utvecklas och drivas framåt. 


Fokus på community hos Mindpark 

Huvudfokus i allt Mindpark gör är att skapa community. Företaget har en bakgrund inom caféverksamhet, därifrån växte de till att inkludera konferens och sedermera även coworking. Nu har Mindpark vuxit till att bli ett av södra Sveriges största communitys med en passion att stödja tillväxten av det lokala näringslivet.


- Konferensverksamheten i Arias entréplan hade smygpremiär innan sommaren och restaurang- och caféverksamheten drar i gång på riktigt i höst, förklarar Sofie Nilsson som är ansvarig för Mindparks anläggningar i Göteborg.


Då öppnar även deras coworkingytor som ligger på plan två. Här finns allt från skrivbordsplatser till små och stora kontor - något som passar såväl den ensamma konsulten som det större företaget som söker en flexibel lösning för sitt lokalbehov. 


- Hos oss kan bolagen växa eller anpassa kontorsyta efter behov och all service är inkluderad. För oss är det också viktigt att erbjuda mer än bara ett kontorsutrymme – vi erbjuder en plats där coworkers kan växa, lära sig av varandra och bli del av ett nätverk. Vi har under åren sett hur mycket värde det ger och att många nya bolagsidéer har vuxit fram på Mindpark, just för att människor som annars inte skulle ha träffats sitter på samma plats och utväxlar tankar och idéer, säger Sofie Nilsson.


Lilla Bommen växlar upp 

För Platzers utvecklingsprojekt Aria passar verksamheten som handen i handsken. Fastighetsägarens mål med utvecklingen av fastigheten har varit att öppna upp huset för fler. Något som är viktigt för utvecklingen av stadsdelen. Genom Aria växlar Lilla Bommen upp sitt utbud. Inom kort tillkommer en mindre servicebutik, och Platzer planerar även för en destinationsrestaurang i fastigheten. 


- Lilla Bommen har varit en något bortglömd pärla i Göteborg som många nu återupptäcker. Vi ser verkligen framemot att arbeta med aktörer som Mindpark för att Lilla Bommen ska nå sin fulla potential som destination och affärsdistrikt även för de som kanske inte arbetar här. Alla är välkomna att sätta sig i den flexibla arbetsytan i Arias entréplan, eller vid de trevliga bänkarna på innergården, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer. 


Gemensamma krafter bakom 

Platzer är inte ensamma i sina ambitioner för Lilla Bommen. Övriga fastighetsägare i området arbetar för att det ska uppnå sin fulla potential, något som har resulterat i flera både välsmakande och positiva nyheter. Restaurangen Eatery öppnar i höst hos Castellum och Vasakronan har exempelvis Poppels, Ahlströms café och Scandic i Platinan. Vasakronan har även under våren påbörjat utvecklingen av deras andra projekt i området Kaj 16 som planeras stå klart 2027. Under kommande år ska ytterligare kvarter tillkomma och överbygga avståndet mellan Nordstan och Lilla Bommen, i samband med detta färdigställs även Västlänkens nya uppgång i nära anslutning till Aria. På områdets andra sida binder samtidigt den nya Hisningsbron samman området med Frihamnen och Ringöns trevliga mat- och dryckesutbud. Lilla Bommen är med andra ord ett område som har framtiden för sig. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.