Energismarta lokaler i Haninge

7 december 2017

När Albybergs företagspark tar form i Haninge kommun planerar Albybergsfastigheter AB att bygga ca 250 000 kvm energismarta lokaler för lager, kontor och lättare produktion. Tre av husen står redan på plats och erbjuder i dagsläget totalt 12 500 hyreslediga kvm. Efter skräddarsydd hyresgästanpassning kan dessa stå helt inflyttningsklara inom tre månader.

Rendering-Albyberg-Hus-12-3-1024x502.jpg
I Albybergs företagspark i Haninge planerar Albybergsfastigheter att bygga 250 000 kvm lokaler för lager, kontor och lättare produktion. Foto: Andreas Dahlström

Mitt i ett naturskönt och logistiskt strategiskt läge växer Albybergs företagspark fram i två etapper. – Området är beläget utmed riksväg 73, endast 11 minuter från Globen. Härifrån når man dessutom Stockholm Norvik Hamn, utanför Nynäshamn, med potential att bli Östersjöns största containerhamn. Så läget är verkligen toppen, konstaterar Patrik Wedin, uthyrare på Korhonen Wedin Property Advisors som är involverad i uthyrningen tillsammans med Else-Marie Johansson på Albybergsfastigheter. I takt med att Stockholm växer så det knakar ökar även behovet av fler områden med plats för lager, kontor och produktionsverksamheter. Därför är utvecklingen av Albyberg mer än välkommen. Vilket också syns tydligt på intresset bland potentiella hyresgäster, menar Patrik Wedin. – Inte minst nu när Jordbro företagspark, som även den ligger i Haninge kommun, i princip är fullt utbyggd och inte längre kan erbjuda plats för fler.

Albybergs företagspark i Haninge. Foto: Andreas Dahlström

Tre hus redan på plats

Den första etappen är redan påbörjad och består av 330 000 kvm kvartersmark som ska bebyggas. Till 2022 beräknas den till största del vara utbyggd. Detaljplanen för etapp två beräknas vara klar 2017-2018 vilken omfattar ca 500 000 kvm kvartersmark. Inom ramen för den första etappen har Albybergsfastigheter 167 000 kvm kvartersmark där de planerar att bygga ca 250 000 kvm uthyrningsbar yta för lager, kontor och lättare produktion. – De har redan hunnit bygga tre fastigheter. Det första huset är redan fullt uthyrt. I hus två, Albybergsringen 3, om 16 800 kvm, är hälften uthyrt. Det tredje huset, Albybergsringen 1, om 8 000 kvm, är näst intill helt hyresledigt. Att bygga på spekulation på det här sättet, som Albybergsfastigheter gör, medför flertalet fördelar för intressenterna, menar Patrik Wedin. Dels är det mycket lättare att få förståelse för lokalernas möjligheter när man har chansen att komma på en riktig visning istället för att bara få se en ritning.

Snabbt och energismart

– Tiden är en annan viktig aspekt. När husen byggs väntar vi alltid med de sista justeringarna tills vi vet vilket företag som ska flytta in. Därefter skräddarsyr vi efter hyresgästens behov och önskemål. Dessa anpassningar löser vi inom tre månader, beroende på hur omfattande de är. Hade man behövt bygga huset från grunden efter att ha tecknat hyreskontrakt hade det istället tagit minst ett år. Patrik Wedin berättar också om hur miljötänket genomsyrar hela processen och inte minst slutresultatet när Albybergsfastigheter bygger. – Solcellspaneler på taken, bergvärme, LED-belysning och att husen isoleras väl leder till en låg energiförbrukning. Vilket givetvis är bra både för miljön och en hållbar framtid.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.