En brun handväska full av inspiration

8 december 2017

Ja, det är kul att jobba i inredningsbranschen! Och ett av de trevligaste inslagen är den årliga möbelmässan i Milano. Att möta våren och de senaste trenderna i ett soligt och varmt Italien, där hela designvärlden samlas. Och med sig i bagaget hem har man alltid tonvis med inspiration. Det menar Magnus Lignell, Marknadschef, AB Edsbyverken som här återger lite av sitt besök från mässan 2017.

Askmoln och annat har några gånger strulat till det rejält när det varit dags för mig att flyga ner till Milano Design Week. I år kom jag utan missöden ner till Milano men då visade det sig att det var strejk i kollektivtrafiken. Så som start på dagen fick jag mig en två timmars lång promenad istället då jag förtvivlat försökte vinka in varenda taxibil i sikte.

Tack och lov bjöd Milano på 23-gradig värme, vilket hjälpte mig att hålla humöret uppe. Men till slut insåg jag att det var lönlöst och såg ingen annan utväg än att hyra mig en bil. När jag lyckats kryssa mig igenom Milanotrafiken, med hjärtat i halsgropen mer än en gång, kom jag så äntligen ut till mässområdet. Något försenad...


Magnus Lignell, Marknadschef, AB Edsbyverken


Stort och påkostat

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag i år besökte Milano Design Week men det är en riktig kick varje gång. Alla är positiva, allt och alla spirar ikapp med den italienska våren. De här dagarna förvandlas Milano, förvisso en stad som alltid är trendig, elegant och lite före, till den absolut största trendscenen i världen där man kan frossa i design – på riktigt. Både på det relativt nybyggda stora mässområdet utanför stan men även mitt inne i centrum.

Och allt är påkostat, oerhört påkostat. Otaliga gigantiska mässhallar, mastodontmontrar, showrooms, installationer och, som väl är, ordning och reda. Mycket ska visas upp och de bokade mötena är många, liksom antal steg i, förhoppningsvis, bekväma skor.

Mycket att lära

När man gjort mässan i den mån man kan, det är nämligen i stort sett omöjligt att hinna titta på allt, är det Milano centrum som gäller. Stora delar av stan transformeras till en designyta men det är långt ifrån bara inredning som tar plats. Här visas även till exempel häftiga bilar, elmoppar och elcyklar upp. I Zona Tortona hittar man många showrooms, många av de permanenta, men det är ute på gatorna och inne på de fantastiska gårdarna, där murgröna klättrar på balkongerna, som mycket av det mest spännande finns. Och där den experimentella designen syns. Moooi fanns som vanligt på plats med en lampinstallation som, enligt ryktet, tagit en vecka att hänga.

Inramningen på stan är verkligen häftig och här är det många som tar chansen att sticka ut och vågar ta position! Här har vi skandinaver mycket att lära... Våga lite mer! Själv vågade jag i alla fall köpa en handväska i brunt läder. Och inte till frun utan till mig själv. I Milano smälte jag ju in perfekt men hemma belönades inköpet av hånfullt skrattande söner. Månne kommer jag ses som en (ännu mer) udda figur med den över axeln, men det bryr jag mig inte om.

Spännande skandinavisk design

Förutom min nyinköpta handväska tog jag med mig flera reflektioner hem. Att skandinavisk formgivning på senare tid fått många ögon på sig till exempel. Givetvis är det mycket italiensk inredning och design som tar plats i Milano under den här veckan men det är många som är nyfikna på oss här uppe i norr. Speciellt danskarna har varit duktiga på den internationella arenan, bl a med varumärken som HAY och Muuto Design.

Den stockholmsbaserade designstudion Färg & Blanche är ett annat otroligt spännande exempel. De utmanar olika tekniker i sin formgivningsprocess och syr både i trä och direkt i metall. Att sy i trä, såkallad ”wood tailoring” innebär att allt i en möbel, t ex både trä, stoppning och klädsel i en fåtölj, fogas samman enbart genom sömnad. Duon har suttit hundratals timmar vid symaskinen för att hitta de bästa lösningarna och förfina tekniken. I Milano tog de delar av en nerlagd gammal kyrka, Teatro Arsenale, i besittning för sin installation.

Färg & Blanche är väldigt oskandinaviska och det är häftigt att de ger ett sådant avtryck och får så stor internationell uppmärksamhet. Svenska Offecct är ett annat exempel på några som tar för sig. De öppnade, i samband med mässan, ett permanent showroom i den sydvästra delen av Milano. Nära området Naviglio som också kallas ”Milanos Venedig”, där många arkitekter är placerade. Och de har gjort det bra!

Organiskt och mjukt

Även holländarna är duktiga. Febrik är ett holländskt, innovativt textilföretag som är glödheta. Med hjälp av deras stickade, grövre, bubbliga textilier kan man verkligen förstärka en möbels uttryck. Överlag tror jag att vi kommer att se mycket nytt på just textilsidan. Många vågar mer nu, det är tydligt.

Ska vi avsluta med att prata lite mer trender är det främst de go´a, mjuka sofforna med träinslag som jag tar med mig hem. Där hårt blandas med mjukt. Dessutom kommer det många konferensbord och arbetsbord med massiva träskivor. Något som ger möjlighet till mer inbjudande och organiska former. Hemmet och arbetsplatsen fortsätter att närma sig varandra. Gränserna suddas ut och miljöerna liknar mer och mer varandra. Problemet är att ergonomin inte byggs in i den typen av möbler som fler och fler satsar på på kontoret. Men det är en helt annan historia...

Krönika författad av Magnus Lignell, Marknadschef, AB Edsbyverken


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.