Dyraste butikslägena

27 december 2019

Causeway Bay i Hong Kong är världens dyraste shoppinggata. Den europeiska motsvarigheten hittas på New Bond Street i London och i Sverige är det Biblioteksgatan i Stockholm. Cushman & Wakefields årliga rapport ”Main Streets Across the World” utgår från hyror i 448 lägen på 68 marknader och är den mest omfattande kartläggningen sedan starten 1988.

manhattan.jpg
5th Avenue. Bild: Pixabay

Jens Linderstam, Head of Retail Services, Cushman & Wakefield i Sverige, som var på plats på Mapic i Cannes säger:

- Att Biblioteksgatan i Stockholm har klättrat från plats 26 till 24 på listan för 2019 förvånar oss inte. Allt fler internationella varumärken har etablerat sig där, vilket är en bidragande orsak till hyrestillväxten på 3,7 procent.

Upplevelser adderas

Hälften av alla topp 10-lägen globalt ligger i Europa, fyra i Asien och en i USA. Primelägen, butikslokaler på attraktiva adresser i city, fortsätter att rankas högt med hyror som också generellt har varit stabila under året. För att säkerställa ett högt flöde adderas allt oftare upplevelser utöver den traditionella handeln. Det kan röra sig om olika typer av tjänster eller mat för att komplettera upplevelsen och fortsätta att vara relevanta för målgruppen. Även mer flexibla lokaler och kontrakt samt samarbeten mellan fastighetsägare och hyresgäster har blivit vanligare.

Det är främst sämre lägen på mogna marknader i Europa och USA som upplevt en större press på hyresnivåerna. I Asien har däremot alla typer av handelsmarknader presterat bra.

Båda kanaler behövs

Tidigare har stort fokus legat på konkurrensen mellan e-handel och fysisk handel. Nu börjar en relation mellan dessa två kanaler att ta form, där båda behövs. Att kvantifiera värdet av den fysiska butiken är fortfarande svårt. Den är dock fortsatt viktigt för kunden och fungerar som visningsrum. Det bidrar till en ökad varumärkesnärvaro och synlighet, även kallad ”halo-effect”. Det genererar affärer både på plats och online. För att bli en framgångsrik handelsaktör krävs därför en ökad integrering mellan butikernas fysiska och digitala närvaro.

Handeln lägger idag ett större fokus på social, etisk och miljömässig hållbarhet. Bland annat där mer återvunnet material används i produkter och fler aktiva materialval görs vid butiksinredningar. Även serviceutbudet är vitalt för att säkerställa ett handelsområdes attraktivitet vilket innebär att ”mixed use” därmed fortsätter vara centralt för att attrahera morgondagens kunder. 

Topphyror på 10 dyraste butikslägena i världen

1, Causeway Bay (butiker längs huvudgatan i Hong Kong - 25,965 €/kvm/år

2. Upper 5th Avenue (49th - 60th Sts) i New York - 21,295 €/kvm/år

3. New Bond Street i London - 16,222 €/kvm/år

4. Avenue des Champs Elysees i Paris  - 13,992 €/kvm/år

5. Via Montenapoleone i Milano - 13,700 €/kvm/år

6. Ginza i Tokyo -  11,838 €/kvm/år

7. Pitt Street Mall i Sydney - 10,18 €/kvm/år

8. Bahnhofstrasse i Zürich -  8,195 €/kvm/år

9. Myeongdong i Seoul -  8,163 €/kvm/år

10. Kohlmarkt i Wien - 4,860 €/kvm/år

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.