Distansjobb från sommarstugan

11 maj 2021

Pandemin har gjort att nästan var tionde yrkesverksam svensk (8 procent) planerar att förlänga semesterkänslan och jobba från sommarstugan eller annan semesterort i år. Det visar en undersökning som Invest in Halland har gjort med hjälp av Kantar Sifo.

Bild: Invest in Halland
Bild: Invest in Halland

Att jobba från sommarstugan är något som lockar när distansarbete har blivit den nya vardagen för många. I år planerar åtta procent av svenskarna att jobba på distans från sommarstugan eller annan semesterort – en relativt hög siffra med tanke på de drygt 600 000 fritidshus som finns i Sverige idag.

Undersökningen visar även att 11 procent av de yrkesverksamma svenskarna har jobbat på distans utanför det vanliga hemmet de senaste 12 månaderna. Högst är siffran bland tjänstemän (16 procent) och egenföretagare (14 procent). Bland de som planerar att jobba på distans i år, uppger 4 av 10 att de planerar att göra det i minst en månad.

Att allt fler väljer att stanna kvar i Halland efter sommarsäsongen, är något Invest in Halland ser positivt på:

– Personerna gör platsen och när kreativa och talangfulla människor väljer att bo här genererar det en positiv utveckling. Allt pekar på att svenskarna kommer fortsätta jobba en del på distans även efter pandemin. För Halland gäller det att långsiktigt ta tillvara på den positiva trenden och skapa innovativa miljöer och attraktiva mötesplatser där människor kan träffas, säger Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör, Region Halland.

En bra livsplats lockar

Intresset för att äga en bostad i Halland har ökat under pandemin, vilket avspeglar sig i att bostadspriserna skjutit i höjden.

– Till Halland flyttar de som vill skapa balans mellan jobb och fritid och ha närheten till naturen samtidigt som de får bra förbindelser till storstadsregionerna. Hallands unika geografiska läge gör det möjligt att jobba på distans och att kombinera karriär och en kustnära livsplats. Vi ser att det är positivt både för arbetsgivare och arbetstagare, säger Valerie Scheib på Invest in Halland, en del av Region Hallands näringslivsavdelning.

De senaste 12 månaderna har priserna på fritidshus i Halland stigit med 10,5 procent och för villor med hela 17,7 procent. Allra högst är ökningen i de kustnära kommunerna Falkenberg (+23%), Kungsbacka (+19%), Varberg (+18%) och Halmstad (+18%) enligt Svensk Mäklarstatistik.

Undersökningsresultatet

Bland yrkesverksamma svenskar har 11 procent jobbat på distans från sommarstugan eller annan semesterort de senaste 12 månaderna.

Såhär påverkar pandemin hur svenskarna planerar att jobba i år:

 • 7 % Planerar att jobba från sommarstugan

 • 1 % Planerar att jobba från annan semesterort

 • 9 % Skulle kunna distansarbeta, men väljer att jobba från vanliga hemmet

 • 50 % Har en arbetssituation som kräver att de är på arbetsplatsen

 • 30 % Har ingen sommarstuga och/eller inga planer på att jobba på distans från annan semesterort

 • 3 % Är tveksam eller vet inte

Så länge planerar de som ska jobba på distans från sommarstugan att stanna borta:

 • 21 % Under en vecka

 • 30 % Under 2-3 veckor

 • 20 % Under 4-6 veckor

 • 8 % Under 7-9 veckor

 • 13 % Under mer än 2 månader

 • 8 % Tveksamma, vet ej

Källa: Invest in Halland/Kantar Sifo


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.