Det får oss att välja kontoret

19 december 2023

Helt frivilligt, flex eller tvingande åtgärder för att få medarbetarna tillbaka till kontoret – frågan berör alla och det regnar motstridiga besked från flera av världens ledande bolag.

Studio Stockholm.
Marco och Annaena. Bild: Studio Stockholm Arkitektur

Nu gör Studio Stockholm Arkitektur och Workspace Unlimited, som format arbetsmiljöerna på bolag som Klarna, H&M och King, gemensam sak och lanserar den första strategiska tjänsten om hur man navigerar rätt i frågan om kontorsnärvaro.

–Vi ser gång på gång hur de stora bolagen går vilse. Man börjar i fel ände och ängsliga chefer förskjuter dialogen till HR, säger Marco Checchi, partner på Studio Stockholm.

Studio Stockholm och Workspace Unlimited är framförallt kända för sitt arbete med Klarna, H&M, King och Grant Thorntons kontor – och Studio Stockholm är den arkitektstudio med flest vinster i Sveriges snyggaste kontor. Nu lanserar verksamheterna en gemensam tjänst som ska hjälpa företag i frågan om kontorsnärvaro – en av de hetaste frågorna sen pandemins stora skifte mot hemarbete. Målet är att tillföra ett tydligare strategiskt resonemang, som svarar på varför och hur vi borde ses snarare än när och var. Tjänsten vänder sig till alla som funderar på sin arbetsplatsstrategi i en tid där distansarbete uppfattas som en rättighet snarare än en möjlighet. Bakgrunden är den frågeställning som arbetsplatsstrateger ständigt möter hos ångerfulla organisationer som vill överge sina hemarbetespolicyer och söker ett svar på: “Hur får vi tillbaka medarbetarna till kontoret?”

–Det finns inget företag eller organisation som inte behöver förhålla sig till frågan. Ser man till de motstridiga besked som kommuniceras är det tydligt att många famlar i blindo, samtidigt som man sneglar på varandra. Men frågan behöver inte bli så komplex, eller svartvit för den delen – om man börjar i rätt ände och tar reda på vilken typ av arbetsmiljö och kultur som faktiskt motiverar ens anställda, och som tillför något positivt för organisationen i sin helhet, säger Marco Checchi, partner på Studio Stockholm.

Anna-Lena Norhammar, grundare av Workspace Unlimited, betonar vikten av att fatta genomtänkta beslut:

–Många bolag förväxlar närvaropolicy med arbetsplatsstrategi. Det är skillnad mellan att vara på kontoret bara för att det är onsdag, och att välja kontoret för att vara en aktiv del av någon annans utveckling. Bolag riskerar att tappa chansen att ge medarbetare ansvar för sin egen och andras utveckling när de ger dem instruktioner. Vår tjänst är utformad för att undvika den typen av fallgropar.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.