De omdefinierar begreppet kontor

23 mars 2022

Efterfrågan på flexibla kontor är större än någonsin och många ställer idag extra höga krav på sin arbetsplats. Coworkingaktören Helio kan lägga sitt starkaste år bakom sig och ser på framtiden med stor optimism. ”Det vi skapar i våra hus är väldigt efterfrågat. Målet är att öppna 1-2 anläggningar om året även framöver”, berättar Eric Spongberg, Chief Commercial Officer, Helio.

Vart är kontorsmarknaden på väg? Det är en fråga som ligger högt på agendan, hos många. Inte minst hos Helio.

– Det är verkligen en spännande tid att verka i, konstaterar Eric Spongberg på Helio. I början av pandemin pendlade läget mellan hopp och förtvivlan, men nu kan vi konstatera att efterfrågan på flexibla kontor är starkare än någonsin. Stort fokus ligger på att skapa människovänliga, attraktiva kontor av högsta kvalitet som kan erbjuda det som köksbordet hemma inte kan. Ett kontor måste vara riktigt bra på människor, gemenskap och samarbete för att det ska vara värt att åka dit.

Nya definitionen av kontor

Det Helio skapar i sina hus är väldigt efterfrågat, enligt Eric Spongberg. Och begreppet kontor håller på att omdefinieras.

 Vi tror att det kommer bli en ”coworkifiering” av hela kontorsmarknaden.

– Helios grundläggande fråga är vad ett attraktivt och levande kontorshus egentligen är och hur vi kan skapa det tillsammans med fastighetsägarna. I alla större kontorsprojekt i Sverige jobbar man redan med att skapa levande och aktiva bottenplan och den typen av hus, med coworking, service och andra mervärden, kommer bli den nya definitionen av kontor. Vi tror att det kommer bli en ”coworkifiering” av hela kontorsmarknaden, att gränsen för vad som är kontor och coworking suddas ut. Det handlar inte längre om att bara hyra ut kontor med kodlås i ett trapphus, det ligger så mycket annat i begreppet kontor idag.

Ett palats och en Signalfabrik 

Under pandemin utnyttjade Helio tiden väl och etablerade flera nya anläggningar. Alla i lägen som inte skäms för sig. Förra året renoverade man och flyttade in i Flemingska Palatset, beläget mitt på Slottsbacken i Stockholm, med utsikt över Strömmen och Grand Hôtel. Fastigheten är från 1600-talet men här har Helio tagit till vara på husets unika karaktär och blandar stuckaturer och väggmålningar med rum för både yoga, Zoom-möten och sociala event. 

I augusti öppnade man 2 100 kvm, i Signalfabriken mitt på Sundbybergs torg, med fokus på människovänlig design, hälsa, hållbarhet och matupplevelser. Här får medlemmarna ta del av både föreläsningar, frukostar, löpklubb och yoga varje vecka. I gatuplanet finns ett nytt grönt cafékoncept och även en streaming-studio, lounger och mötesrum för externa gäster. 


– De mjuka värdena har blivit ännu viktigare under och efter pandemin och vi har bl a lanserat ett nytt matkoncept, berättar Eric Spongberg. Hälsa, mat och lärande ligger verkligen i fokus hos oss. Vi har också investerat mer i hybridlösningar för möten. Många kräver idag riktigt bra akustik i mötesrummen och i Sundbyberg har vi, i vissa rum, lyckats skapa en ljudbild precis likt den i en studio. 

Rymden nästa

I mars 2022 slår Helio upp dörrarna till sin första anläggning i Öresunds-regionen. I kontorshuset K6 på Kungsgatan 6 i centrala Malmö vill Helio och Svenska Hus skapa Malmös hetaste kontorshus. Sedan 2019 har en omfattande renovering pågått och resultatet kommer att bli ett hus där lärande, hälsa och gemenskap står i fokus. Runt omkring ett stort atrium kommer det finnas coworkingytor, stora arbetslounger, musikstudio, eventlokaler, restaurang, gym med tillgång till PT, ytor för yoga och en löpklubb, allt fördelat på 12 500 kvm. 

Alldeles nyligen stod det också klart att Slussen blir platsen för Helios nionde etablering, ett projekt man gör i samarbete med Gemfast. Våren 2023 öppnar kontorsfastigheten Rymden efter en omfattande renovering av det tidigare Tyrénshuset. Rymden präglas av just invändig rymd, designmässig lekfullhet och en ny ambitionsnivå kring vilka kringtjänster ett kontorshus ska kunna erbjuda. Här kommer man bland annat hitta takterrassen Yttre rymden i söderläge med utsikt över takåsarna, ett gym med personlig tränare, ett eget café med barista och massor av kreativa mötesrum. Alla hyresgäster och medlemmar i huset kommer också att kunna ta del av föreläsningar, löpklubb, frukostar och yogapass. Bland annat.

– Det är precis sådana här hus vi vill fortsätta att skapa framöver, målet är att öppna 1-2 nya anläggningar om året, avslutar Eric Spongberg. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.