Coworking space med historia

20 augusti 2021

Det senaste tillskottet hos Helio är i Signalfabriken, mitt på Sundbybergs Torg, som öppnade i augusti. Ett coworking space med stora takhöjder och unika detaljer som går tillbaka till områdets historia som mekanisk fabrik.

På Helio Sundbyberg hittar du kontor och lounger för 250 medlemmar, men också café, eventytor, mötesrum, yogarum och mycket annat. Hela anläggningen är designad runt välmående som går igenom i materialval, akustik, belysning, färgsättning och möbelval. Allt för att skapa ett människovänligt kontor. Pandemin har också satt tydliga avtryck i funktionerna för hur man kommer att arbeta efter pandemin: det finns således många Zoom-rum och ännu fler ytor än normalt dedikerade till samarbete och kreativt arbete.

Vi ritar unika miljöer på varje ny etablering där vi skräddarsyr koncept efter arkitekturen i huset och stadsdelen.

- Att sätta tänderna i Signalfabriken har varit otroligt skoj och här har vi skapat något som känns 100% Sundbyberg, säger Eric Spongberg på Helio. Vi ritar unika miljöer på varje ny etablering där vi skräddarsyr koncept efter arkitekturen i huset och stadsdelen. Här kommer både Maraboufabriken in och gästspelar och för den som kan sin Sundbybergshistoria så kommer det kännas bekant att gå runt här inne. Signalfabriken är också ett speciellt kvarter där förvandlingen från retail till gastronomi och mötesplats är roligt att vara en del av.


- När vi arbetat med inredningen har vi tagit avstamp i områdets industriella arv och inspirerats av Sundbyberg som en stad dit folk, både nu och historiskt, kommit för att skapa något bra. I gestaltningen manifesteras drömfabriken i ett möte mellan det hårda råa och det mjuka polerade. Grå betong samsas med varma toner i choklad och pastell, hårda stålkonstruktioner draperas i mjuka gardiner och formspråket flirtar med fabrikens skorstenar. Här och var har vi gömt lite påskägg som knyter an till kabelproduktionen som varit så viktig för kvarteret, till exempel den stora kopparinstallationen ovanför cafédisken och de handmålade sladdarna på alla glaspartier, säger Bodil Perneborn på Kaka Arkitekter som arbetat med projektet.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.