Campus för världens forskare

28 november 2018

Forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) nya campus i Lund ska stå klart i slutet av 2020. Här ska forskare från hela världen mötas.

Henning Larsen Architects COBE SLA.jpg
Bild: Henning Larsen Architects/COBE/SLA

ESS tvärvetenskapliga forskningsanläggning kommer att användas inom en rad forskningsområden, bland annat miljö, medicin, mat och material. Här kommer forskare från hela världen att kunna studera framtidens material i detalj.

Det nya ESS Campus ska ligga intill ESS forskningsanläggning och kommer att omfatta cirka 40 000 kvadratmeter markyta med tre byggnader på nära 20 000 kvadratmeter. Markarbeten och framför allt VA-arbeten påbörjades för en dryg månad sedan och själva byggarbetet drar igång i december med Skanska som byggare. 

Den största byggnaden blir ESS främsta mötesplats med kontor, matsal och auditorium. Det kommer också att byggas en laboratorie- och verkstadsbyggnad och en byggnad som blir själva entrén till ESS och som ska fungera som en säkerhetspassage för att komma in på området.

ESS Campus kommer att bli hela ESS-anläggningens ansikte utåt och hållbarhetsmålen är mycket högt ställda. Målet är att miljöcertifiera kontorsbyggnaden enligt BREEAM, nivå Outstanding, vilket är den högsta nivån.

Om allt går som planerat kommer ESS Campus att stå färdigt i slutet av 2020.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.