Sickla fortsätter att växa

13 april 2021

Den dynamiska stadsdelen Sickla fortsätter att utvecklas. Redan idag finns över 400 företag och nu tas nästa steg med 7 000 nya kontorsplatser och 1 500 bostäder i de industrihistoriska kvarteren. Här börjar också ett av Stockholms nya landmärken ta form – Sickla Stationshus med 23 våningar. "Vi utvecklar Sickla till en stadsdel som berikar både arbete och fritid", säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har de senaste 20 åren utvecklat Sickla från ett industriområde till en urban stadsdel med en egen identitet och atmosfär. Ungefär 8 000 personer jobbar här idag – vägg i vägg med såväl butiker, restauranger och kultur som bostäder, kreativa mötesplatser, padelbanor, inomhusgolf, skidbacke, klätterhall och flera gym. Sickla är också hemvist för några av Sveriges största bolag, till exempel Atlas Copco, Intrum, Stora Enso och Epiroc. 

– Läget är fantastiskt – hand i hand med Södermalm och Hammarby sjöstad. Du cyklar till Slussen på tio minuter, tar bussen på åtta eller Saltsjöbanan på fem. Samtidigt kan du promenera till Nackareservatet och Sicklasjön, säger Linus Kjellberg. 

Tapetfabriken nytt hotell 

Det industrihistoriska arvet genomsyrar Sickla med tydliga årsringar i arkitekturen där det röda teglet är en del av kvarterslivet. Det var här som AB Diesels Motorer 1898 började tillverka den då oprövade dieselmotorn och la grunden till Atlas Copco – i dag ett globalt företag med 39 000 anställda och huvudkontoret i Sickla.

Genom en blandning av kontor, bostäder och nya mötesplatser skapas kvarter som lever under dygnets alla timmar.

– Vi har varsamt tagit hand om de gamla industribyggnaderna för att ge dem nya funktioner. Byggnaderna är både själfulla och rationella med stora möjligheter att väva in nya verksamheter, fortsätter Linus Kjellberg.

I takt med att Sickla vuxit har nya behov uppstått. Till exempel har Tapetfabriken förvandlats till ett hotell och Panncentralen till en förskola. Dieselverkstaden är ett pulserande kulturhus som lockar en miljon besökare varje år och Formalinfabriken på Nobelberget en mötesplats med allt från kafferosteri till innovativa kontor.

Mervärden till medarbetare

De närmsta åren kommer cirka 1 500 bostäder och de 7 000 kontorsplatserna att växa fram.

 – Vi tar vara på de industrihistoriska miljöerna och adderar samtidigt ny spännande arkitektur, promenadstråk, restauranger och små parker. Genom en blandning av kontor, bostäder och nya mötesplatser skapas kvarter som lever under dygnets alla timmar, säger Linus Kjellberg.

Atrium Ljungberg utvecklar också Sickla Stationshus – ett 23 våningar högt landmärke i Stockholm med kontor, restaurang och terrasser. I bottenvåningen blir det caféer och service och en uppgång för den nya tunnelbanan.

Linus Kjellbergs vision är Sickla som en hyperlokal ”15-­minuters-stad” med en urban hemma-­i­-kvarteret-känsla, där du kan gå eller cykla på en kvart för att lösa livspusslets alla bitar: bo, jobba, handla, hämta på förskola, köpa nybakat bröd, laga cykeln, uppleva kultur eller spela padel på lunchen.

– Det skapar ett hållbart stadsliv både för boende och för företag som vill ge mervärden till sina medarbetare, avslutar han.

Artikeln är en annons från Atrium Ljungberg och inte en artikel av Lokalguiden.