Visualiserar med spelteknik

3 november 2020

Tyréns har sedan 2015 bland annat jobbat med BIM-strategi och samordning i stadsutvecklingen av Sergelgatan i Stockholm. Nu har Tyréns tagit det hela ett steg längre och erbjuder visuell planering av arbetsplatsdisposition i plattformen TYREngine.

Tyrens.jpg
Bild: Tyréns

Genom visuell APD (arbetsplatsdisponerings)-planering får Vasakronan ett skräddarsytt verktyg för att kommunicera med sina hyresgäster under pågående ombyggnationer. Verktyget erbjuder smarta presentationsformer med möjlighet attbland annat navigera fritt i 3D och dra i en tidslinje för att se ombyggnationerna över tid.

Vår ambition är att utveckla konceptet med visuell APD-planering till en mer standardiserad produkt som kan anpassas till olika kundtyper.

– Vasakronan hörde av sig till oss under pågående BIM-uppdrag med en förfrågan om hjälp att ta fram en 3D-modell för hyresgästkommunikation. Eftersom vi redan hade tillgång till ett underlag i form av projektets befintliga 3D-modeller kunde vi snabbt presentera önskad lösning, säger Anna Linder, visualiserare på Tyréns.

Anna Linder och hennes kollegor tog fram en avskalad konceptmodell som Vasakronan nappade på. Innan sommaren påbörjade de utformningen av modellen med koppling till projektets tidplan.

Flexibilitet och många möjligheter

Tjänsten finns redan tillgänglig och kommer att visa hyresgästerna förändringar som sker över tid. Det kan handla om alltifrån hur mycket buller det förväntas bli under ombyggnationerna till vilken alternativ väghyresgästerna behöver ta till jobbet. Modellen kommer uppdateras löpande med tidplaner och teknisk information allt eftersom.

Att tjänsten är baserad på Tyréns egenutvecklade plattform TYREngine ger den visuella APD-planeringen en unik flexibilitet i form av vad som kan visas. Det finns möjlighet att ta fram alltifrån en avskalad version till en modell fylld med människor och fordon som rör sig efter givna mönster. Med kraften från speltekniken kan TYREngine erbjuda helt nya möjligheter.

– Vi har fokuserat på att skräddarsy en produkt som ger Vasakronan det bästa kommunikationsverktyget för deras behov. Vår ambition är att utveckla konceptet med visuell APD-planering till en mer standardiserad produkt som kan anpassas till olika kundtyper. Vi ser ett stort behov av tjänsten på marknaden och i dagsläget finns inte många andra alternativ, säger Anna Linder. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.