Vasakronan fyller på i Uppsala

5 mars 2024

Vasakronan har tecknat ett sexårigt hyresavtal med Sveriges geologiska undersökning, SGU, som innebär att SGU flyttar delar av sin verksamhet till projektfastigheten Lumi i Södra city.

I centrala Uppsala pågår utvecklingen av Södra city, en ny stadsdel med kontor, bostäder, mötesplatser och grönstråk. Utvecklingen sker i nära samarbete med Uppsala Kommun och ambitionen är att binda samman de centrala delarna av staden i nord med Kungsängens bostadsområde i syd och skapa en ny koppling mellan Uppsala Resecentrum i öst och Fyrisån i väst.

Två av fastigheterna i Södra city, Juvelen och Magasin X, är redan på plats och snart är även den tredje, Lumi, klar för inflyttning. Lumi omfattar totalt 15 000 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på sju våningar varav merparten är kontor och laboratorium. Resterande delar utgörs av butiker och restauranger i gatuplan.

Det är sedan tidigare klart att medicinteknikbolaget Gyros Protein Technologies, Försäkringskassan, Tyréns och Pharmetheus blir hyresgäster i Lumi. Nu får de sällskap av SGU, myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. SGU hyr 3 100 kvadratmeter kontor och labb fördelat på kontor i entréplan och labb/kontor på plan 4. Med förhyrningen till SGU är fastigheten fullt uthyrd.

- Det känns väldigt roligt att få välkomna SGU till Lumi och Södra city. Det är en myndighet med en spännande verksamhet och specifika behov som vi är stolta över att vi har möjlighet att möta på ett bra sätt, säger Jens Skoglund, chef Uppsala.

Parallellt med uppförandet av Lumi pågår förberedande arbeten för nästa steg i den fortsatta utvecklingen av Södra city. 

SGU tillträder sina lokaler den 1 mars 2025.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.