Varberg ser positivt på framtiden

15 januari 2021

Martin Andersson, Näringslivsdirektör i Varbergs kommun, berättar om det aktuella läget i Varberg, vilka etableringsmöjligheter det finns och hur han ser på den kommande tiden.

Hur mår näringslivet just nu?

– Läget i näringslivet är både ner och upp. Det är flera branscher och företag som är hårt drabbade av pandemin medan andra upplever goda tider. Handeln står inför sin viktigaste tid på året, med julhandel, och ingen vet hur det kommer att landa. Besöksnäringen kämpar på men de nya lokala råden från Folkhälsomyndigheten tär på näringen och flera andra branscher vittnar också om tuffa tider.  Gemensamt för de flesta i näringslivet är att vardagen präglas av att hålla avstånd, använda handsprit samt digitala möten där det går att genomföras. För Varbergs del påverkas vi positivt av det stora stadsutvecklingsprojektet som har dragit igång med bland annat projekt Varbergstunnel som byggs under Varberg. Drygt 500 personer är sysselsatta i projektet, däribland många Varbergsföretag.

Vad finns det för etableringsmöjligheter?

–  I Varberg finns en del lediga lokaler att hyra, dessa finns presenterade på Lokalguiden.se. När det gäller verksamhetsmark har Varbergs kommun börjat sälja mark på det nya området Holmagärde, precis intill motorvägen E20 och väg 153, Värnamovägen. Därtill äger även ett privat bolag en del mark på området. Vi arbetar också på att ta fram ett nytt verksamhetsområde i Himle utmed E20, men det ligger några år fram i tiden. Markägare i Himle är både Varbergs kommun och privata fastighetsägare.

Hur ser ni på den kommande tiden?

–  Framtiden är oviss, vi vet inte riktigt när allt i näringslivet kommer igång igen och hur det kommer utveckla sig. Men vi får räkna med att pandemin påverkar oss under hela 2021. Vissa branscher kan påverkas på lång sikt. Varberg ligger i ett tillväxtområde och vi vet att många företag vill vara med och utveckla det växande Varberg. Vi har den geografiska närheten till Göteborg och är tillsammans med Region Halland med i Greater Copenhagen. Vi ser positivt på framtiden! 


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.