United Spaces i Göteborg

8 december 2017

Coworking är framtidens sätt att arbeta och nu verkar framtiden äntligen vara här. Behoven av öppenhet, inspiration, samverkan, flexibilitet, och framför allt kortare avtal, gör att fler och fler väljer coworking. Nu öppnar United Spaces, Nordens ledande coworking community, även i Göteborg.

United spaces.jpg
Bild: TMRW

Och redan långt innan dörrarna slogs upp på Östra Hamngatan 16 i september är siktet inställt på ytterligare etableringar i Göteborg. Göran Garberg, CEO, är nämligen fullständigt övertygad om att marknaden är på väg att explodera. Och på United Spaces har man väntat länge.

– Många anser faktiskt att vi var först i världen med coworking. Vi körde igång redan år 2000 i Stockholm men kallade då vårt koncept för workspace. Själva begreppet coworking föddes i New York 2005 men marknaden kom inte till Sverige förrän i september 2016. Det var väldigt tydligt, jag kan nästan säga på dagen det hände. Helt plötsligt blev alla intresserade! De flesta större fastighetsägare pratar nu om coworking i olika former och planerar för konceptet i sina fastigheter och utvecklingsprojekt.

I dag står kontorshotell eller workspaces för 27 % av lokalhyresmarknaden i USA, i Storbritannien är samma siffra 18 %, i Benelux-länderna 3 % och i Sverige 1 %.

– Jag och många med mig tror att både Benelux-länderna och Sverige kommer att närma sig utvecklingen i Storbritannien och det skulle innebära att vi står inför en 18-faldig ökning, menar Göran Garberg.

Vill ha korta kontrakt

Att fler och fler inser att coworking är framtidens sätt att arbeta på beror på ökade behov av bland annat öppenhet, inspiration, samverkan och flexibilitet. Det är tydligt att marknaden nu vill ha korta kontrakt så fastighetsägarna måste verkligen börja tänka om, konstaterar Göran Garberg.

– I dag är det inte bara småföretagen som söker den här typen av flexibla lösningar, även mellanstora och större företag känner en osäkerhet inför framtiden och vill inte teckna långa avtal. Istället tar vi det långa hyresavtalet med fastighetsägaren och sedan kan företagen placera arbetsgrupper, avdelningar eller projektgrupper hos oss.

Unik paketering

Det finns ett otal fördelar med coworking och United Spaces erbjuder dessutom ett paket som ingen annan kan matcha, förklarar Göran Garberg.

– För oss handlar det verkligen inte bara om att hyra ut kvadratmeter, vår affärsidé bygger istället på att öka våra medlemmars möjlighet att bygga sin affär och växa. Vi erbjuder öppenhet, samverkan, samarbeten, inspiration och satsar dessutom jättemycket på event, möten och seminarier. Vi anordnar många events i egen regi men uppmuntrar också våra medlemmar att ordna och bjuda in andra företag. Även många externa företag har event hos oss. Detta är kostsamt för oss men vi vet att det har ett stort värde. Vi går även all in och tar kostnaden för en ny digital plattform som bland annat kommer att ge våra medlemmar möjlighet till en fantastisk omvärldsbevakning, utvecklande dialoger kring intressanta ämnen/frågor, videokonferenssystem, fördjupning av communityn med presentationer och kontaktuppgifter med mera. Konceptet som United Spaces har satsat på, i både Stockholm, Göteborg och Malmö, är påkostat och riktar sig till premiumsegmentet. Och alla branscher är välkomna, ett val som är högst medvetet.

– Vi har medvetet valt att satsa på en mångfald för att öka kontaktytorna för våra medlemmar och ge dem ännu fler möjligheter. Och United Spaces erbjuder alltid workspaces i absolut bästa läge.

– Centrala lägen är ett måste för oss, vi är jättekräsna och vill placera oss nära logistikens centrum. Vi vet att det är värdefullt för många medarbetare.

Myndigheter väljer coworking

Och läget i Göteborg har varit värt att vänta på. I huset på Östra Hamngatan 16 slår man i september upp portarna till sitt 2 400 kvm stora workspace. Här kommer cirka 100 företag och 400 personer ha sin verksamhet och redan nu kan Göran Garberg berätta om några spännande medlemmar.

– Det känns fantastiskt att kunna berätta att Business Sweden (f d Exportrådet), Exportkreditnämnden samt Svensk Exportkredit kommer att utveckla sin verksamhet hos oss. De kommer att bilda en enhet som heter Exportcentrum. Att t o m myndigheter väljer United Spaces visar att vi levererar högsta kvalitet och det betyder också att kartan för arbetsplatser och kontor verkligen har ritats om, att coworking-konceptet blivit accepterat fullt ut.

Ytterligare etableringar

Konceptuellt kommer kontoret i Göteborg att likna United Spaces i Stockholm och Malmö med både lounge, öppen kontorsyta, privata rum och mötesplatser.

– Våra befintliga medlemmar kommer att känna igen sig, men eftersom varje plats är unik så får Östra Hamngatan 16 ett eget uttryck när det gäller inredningen. I och med etableringen i Göteborg knyts nu de tre storstadsregionerna samman och bildar en unik community och man är ytterligare ett steg närmare en nordisk expansion.

– I framtiden kommer United Spaces finnas på ytterligare 20 nya platser i Norden. Och i nästa vecka har jag möte med både Mexico City och Malta. Så nu händer det verkligen, över hela världen, konstaterar Göran Garberg, avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.