Två kontorshus med utstrålning

14 april 2020

Just nu byggs en helt ny stadsdel i Göteborg. Utvecklingen av Masthuggskajen är Nordens största stadsutvecklingsprojekt och här har NCC Property Development nu byggstartat två av tre kontorshus. Markarbetena är igång och uthyrningsarbetet pågår för fullt för Våghuset och Brick Studios. Två profilskapande kontorshus med utstrålning – och utsikt.

På Masthuggskajen ska det göras plats för 1 300 bostäder och närmare 6 000 arbetsplatser. I ett välkänt område, präglat av kontraster och månghundraårig historia, ska det nya och kommersiella ta plats. Modernt ska blandas med slitet och storskaligt ska byggas bredvid det småskaliga. Men atmosfären bevaras och bottenvåningarna i de nya husen görs levande.

Hyresgästerna är vinnare

NCC bygger kontorshusen Brick Studios och Våghuset parallellt och även bokstavligt talat bredvid varandra. Markarbetena har tagit fart och man för redan dialoger med flera intressenter, även om Brick Studios inte står inflyttningsklart förrän 1 december 2022 och Våghuset 1 februari 2023.  

- Hälften av ytorna är reserverade och vi ser ett stort intresse generellt, menar Carl-Johan Petersson, kundansvarig uthyrning. Vi är många aktörer som nu kan erbjuda nybyggda lokaler i Göteborg. På många platser i stan byggs det nya fina kontorshus och vinnarna är hyresgästerna som har möjlighet att välja på väldigt bra kontor och lägen. Vi känner oss trygga med vårt erbjudande och projekten på Masthuggskajen har mottagits väldigt bra på marknaden. Vi har ett bra mikroläge i området, med endast cirka 100 meter från Järntorget. Många företag tycker att Masthuggskajen är högintressant. Här finns full service, bostäder, bra kollektivtrafik, restauranger och kultur redan etablerat.

Det märks tydligt, i de dialoger vi för i dagsläget, att företag med en kreativ inriktning, som kommunikationsbyråer och techbolag, tilltalas av konceptet i Brick Studios. I Våghuset pratar vi med andra branscher och här ser vi ett stort intresse från bland annat jurister och revisorer.  

- Vår utmaning i uthyrningsarbetet är att vi är ute tidigt i processen men det är något vi själva valt. För oss är det ett sätt att hantera uthyrningsarbetet på strategiskt rätt sätt. Det är främst större bolag som är letar lokaler i detta skede, men även mindre bolag ser möjligheterna i att tidigt boka upp attraktiva ytor och samtidigt vara med och påverka utformningen eftersom projekteringen pågår.

Levande bottenvåningar

Totalt ska NCC bygga tre hus. Det tredje huset ska byggstartas senast i slutet av 2021. 

- I det tredje huset har vi inte beslutat oss för innehållet ännu. Det lutar dock åt att även detta blir ett hus som huvudsakligen består av kontorsytor. 

En gemensam nämnare för alla tre husen är lokalerna i gatuplan som kommer att vara levande under stora delar av dygnet. 


- I våra hus kommer det innebära främst restauranger och caféer, men även andra spännande verksamheter som vi kommer meddela lite längre fram.

Vilka företag som väljer vilket hus kommer att ge sig automatisk, tror Carl-Johan Petersson. 

- Vi märker att husens olika koncept tilltalar olika typer av företag. Det märks tydligt, i de dialoger vi för i dagsläget, att företag med en kreativ inriktning, som kommunikationsbyråer och techbolag, tilltalas av konceptet i Brick Studios. I Våghuset pratar vi med andra branscher och här ser vi ett stort intresse från bland annat jurister och revisorer.  

Tvärkulturella Brick Studios

Brick Studios, om sammanlagt 15 000 kvm fördelade på 15 våningar, blir en tvärkulturell byggnad med stor utstrålning. Ett kontorshus för oväntade möten där samarbeten mellan olika individer, företag, organisationer, branscher och rörelser kan blomstra. 

- Vi är övertygade om att företag kommer att hitta affärsmöjligheter här och skapa bra dynamik i olika konstellationer.

Huset kommer erbjuda stora kontorsplan på upp till 1 900 kvm, vilket enligt Carl-Johan Petersson är unikt för området. 

Vi är övertygade om att företag kommer att hitta affärsmöjligheter här och skapa bra dynamik i olika konstellationer.

- Vi kommer att kunna erbjuda fantastiska ytor. På plan sju blir det en 1 200 kvm stor gemensam takterrass med fantastisk utsikt både mot älven och staden. Även några andra plan kommer få tillgång till egna terrasser, med vacker utsikt. 

Stilfulla Våghuset

Våghuset, på sammanlagt 10 000 kvm fördelade på 13 våningar, blir ett stilfullt hus, beskriver Carl-Johan Pettersson vidare. Enligt arkitekten White har man hämtat inspiration från såväl älven som den gamla järnvågen, som även gett Järntorget dess namn. Älvens vatten går igen i fasadens vågform som kommer till liv både genom färg, ljus, speglingar och reflektioner. 

- Den vågformade fasaden går igen även inne i huset och skapar extra läckra ytor om cirka 850 kvm, med stora fönster som vetter både mot staden och älven. Även här får alla hyresgäster tillgång till en gemensam takterrass på 1 200 kvm.

- Det känns väldigt kul att vara igång på riktigt och kunna erbjuda företag den här typen av ytor i detta fina och kommunikativa läge, avslutar Carl-Johan Petersson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.