Trendiga inomhusväxter 2021

28 januari 2021

Vilka växter kommer att synas i mångas hem och arbetsplatser under 2021? Stora blad, kaktusar och imponerande golvväxter utgör stommen i Plantagens trendspaning.

Plantagen.jpg
Foto: PLantagen

Växttrender inom inredning har blivit ett hett ämne hos många svenskar. Vi ser ett antal olika trender inför 2021 efter att ha analyserat ett påtagligt konsumentintresse för olika växter.

1. Stora och imponerande blad – en växande trend

Det sitter i bladverket! Växter med stora, spännande blad ger inte bara en färgklick till interiören, det bryter även av tack vare de olika formerna. Prickiga, tvåfärgade och vackert skulpterade – med blad kan du säga det mesta.

Peperomia - Peperomiorna har ett riktigt vackert bladverk och de kan växa med rankor i amplar eller vara som de är i krukor. Du kan hitta dem från mörkrött till ljusare grönt och mycket däremellan. Även bladstorleken kan variera kraftigt. Lyft en grafisk tavla med växten under, eller placera den tillsammans med andra unika bladväxter. 

Caladium - En riktig godbit med blandad färgprakt i bladverket. Finns i nyanserna rosa, röda, vita och gröna. Lyft detaljer som kuddar, tavlor och lampor med dessa färger eller låt växten sticka ut i ett vitt och minimalistiskt hem eller kontor, som ett riktigt konstverk. Låt växten stå ljust så får bladen mer färg.

Lyckoklöver - Oxalis - Den kontrastrika och purpurfärgade växten är lätt att föröka. Ta upp rotknölarna på vintern, förvara dem i en påse och väck dem till liv under våren igen. Växten förekommer i ett flertal varianter som du lätt kan mixa och matcha som du vill. 

2. Kaktustrenden – bli taggad på kaktusen

Taggiga suckulenter och stickiga kaktusar har länge ingått i svenskarnas inredningsidéer. Under 2021 fortsätter kaktustrenden att imponera med skulpterade former och varierande storlekar. Med olika krukor kan ert kaktusarrangemang bli ett riktigt blickfång.

Cowboykaktusen - Euphorbia Cowboy - En stor, lättskött och karaktäristisk kaktus med flikigt bladverk och trekantiga stammar som för tankarna till Vilda Västerns torra ökenområden. De upprätta stammarna ser både mjuka och grafiska ut på samma gång. Den passar lika bra som enskild växt i ett hörn som den gör med andra bladväxter och kaktusar. Ha lite tålamod de första åren med en stor kaktus. Den brukar växa till sig ordentligt först efter några år, så se till att ställa den ljust, plantera om i större kruka vartannat eller vart tredje år och vattna inte för ofta, då får den en bra start. Kaktusar har en tillväxtperiod under vår och sommar och en viloperiod under november-mars. Under viloperioden bör den stå svalt och under tillväxtperioden vill den ha rikligt med sol.

3. Lättskötta växter

Det går inte att komma ifrån att de flesta efterfrågar växter som inte är alltför krävande beträffande vattning, läge och inomhusmiljö. Under 2021 ser vi flera tacksamma växter som inte skriker efter speciellt mycket omsorg.

Palettblad – Coleus - En lättskött växt med vackra blad som trivs i soliga fönster. Den har vackra färgskiftningar och kan bli riktigt hög, upp till 75 cm. Blanda varianter i gula, vita, lila, rosa och gröna nyanser och blås liv i din inredning. 

Begonia - Den kravlösa och vackra begonian blir en hit både tack vare sina bladverk och sina fina blommor. Välj forellbegonian med sina prickiga blad, eller rexbegonian alternativt kungsbegonian med sitt grönlila och imponerande bladverk.

4. Stora växter för en tropisk känsla

Ta in mindre trädliknande växter och för in en “oversize-känsla” i hemmet eller på kontoret. Stora växter är en het trend och kombineras väl med mindre växter eller kan sticka ut själva i ett hörn som statement. En urban djungel kan passar in överallt.

Dieffenbachia - Med kraftfulla blad som ser ut att vara målade med pensel i grönvitt, blir dieffenbachianen av trendväxterna 2021. Den blir en vacker prydnadsväxt själv eller kan ingå i en växtgrupp.

Yuccapalm - Yucca stem - Den här lättskötta växten kan växa till sig ordentligt. De långsmala bladen växer uppåt och ger en fin kontrast till andra växter runt omkring med lite mer runda blad.

Källa: Plantagen


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.