Trender och möjligheter

10 september 2021

Logistiksektorn har gynnats av utmaningarna till följd av COVID-19 pandemin, menar Cushman & Wakefield i sin rapport Logistics Sweden 2021. Under senare år är logistik ett av de bäst presterande fastighetssegmenten och det finns en ökande efterfrågan på bra logistikfastigheter, både globalt och i Sverige. Det finns alltså många möjligheter framöver. Här följer en svensk sammanfattning av rapporten.

cushman.jpg
Bild: Pixabay

Logistikfastigheter har under senare år etablerat sig som ett av de bäst presterande fastighetssegmenten. Efterfrågan från investerare har ökat signifikant vilket har resulterat i att en mer diversifierad grupp av investerare är villiga att acceptera lägre avkastning för att konkurrera om de bästa objekten.  

Pandemin påskyndar trender gällande beteendeförändring, digitalisering och automatisering, vilket öppnar upp för ytterligare möjligheter framöver. 

Ett ökat intresse bland investerare har bidragit till höga transaktionsvolymer. Under 2020 omsattes logistik- och industrifastigheter till ett värde av 37 miljarder kronor, 1 miljard kronor lägre jämfört med rekordåret 2019. Även andelen transaktioner av logistik- och industrifastigheter sett till det totala antalet transaktioner har ökat kraftigt under 2020.

rekordnivåer

För moderna logistikfastigheter med långa hyresavtal, belägna i attraktiva lägen i Sverige, fortsätter avkastningskraven att sjunka och noteras allt oftare under fyra procent. 

Logistiksektorn har gynnats av utmaningarna till följd av COVID-19 pandemin. Investerare söker sig i större utsträckning till långsiktiga placeringar i segmentet vilket har resulterat i att prisnivån nått rekordnivåer på alla europeiska marknader under 2020. Logistik spås även vara en av sektorerna som förväntas prestera bäst under 2021 och majoriteten av investerarna förutser att efterfrågan på logistikytor kommer att öka.

en modernisering pågår

Just nu pågår en modernisering av det svenska logistikbeståndet. Under 2020 tillfördes nästan 570 000 kvadratmeter till beståndet och under 2021 förväntas ytterligare 780 000 kvadratmeter att nå marknaden. Fastighetsutvecklare är särskilt aktiva i Öresund, Göteborg och Stockholm och även i Östergötland förväntas stora investeringar under 2021. Även andelen investeringar i spekulativ utveckling fortsätter att öka, framförallt i de tre storstäderna. 

stigande hyror

Trots det snabbt växande beståndet fortsatte hyresnivåerna att öka under 2020, en trend som förväntas fortsätta 2021. Topphyrorna för ”cross-dock assets” (omlastningsterminaler) samt för distributionscentraler i attraktiva lägen i Sverige uppgår idag till 1 700 kr per kvadratmeter per år respektive 900 kr per kvadratmeter per år. Vakansnivåerna i de största delmarknaderna för logistikfastigheter kvarstår på låga nivåer, under fem procent.  

efterfrågan ökar

Den starka efterfrågan på bra logistikfastigheter ökar globalt. Växande e-handel bidrar till ökad efterfrågan på ”last-mile”-logistik och pressar upp hyrorna i centrala lägen. Pandemin påskyndar trender gällande beteendeförändring, digitalisering och automatisering, vilket öppnar upp för ytterligare möjligheter framöver.  

Av: Cushman & Wakefield

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.