Titta in i Ekerös nya kontorsprojekt

17 mars 2020

Nordblick vill sätta Ekerö på kartan med ett nytt kontorshus, verksamhetslokaler och bostäder. Dragplåstret för stadsutvecklingsprojektet är Sjöstadskajen som också blir nytt huvudkontor för det ambitiösa fastighetsbolaget.

Nordblick - puff.jpg
Foto: Nordblick och Yousef Boussir

Just nu pågår det lokala stadsutvecklingsprojektet Jungfrusunds Sjöstad i Ekerö. Projektet består av flera olika delar med bland annat kontor, bostäder, verksamhetslokaler och restaurang. Flaggskeppet för projektet är kontorsbyggnaden Sjöstadskajen där fastighetsutvecklaren Nordblick själva kommer att flytta in i april.

Byggnaden består av fyra våningsplan och högst upp i huset finns takterrassen med en slående utsikt över Mälaren. På bottenplan kommer restaurangen Kolmilan att invigas i maj. Mellan dessa våningar finns kontorsplanen. I skrivande stund håller Nordblick på att hyra ut de resterande vakanta lokalerna i huset.

– Vi har precis hyrt ut hela våning tre. Nu har vi bara två ytor kvar på våning två. Det är också på det planet vi har tänkt oss coworking där tolv personer får plats. Vi tror att det finns ett behov för coworking då många på Ekerö har kontor i stan men väljer att jobba hemma två-tre dagar i veckan. Då kan det vara schysst att komma hit och träffa andra företagare, säger Maria S. Borowiec, försäljningschef på Nordblick Group. 


Lokal anknytning

Kontorshuset Sjöstadskajen började byggas för knappt ett år sedan och är Nordblicks första kommersiella kontorsprojekt i den här tappningen. Företaget, som grundades 2015 av Johan Styf Gunneflo och Andreas Ågren, inriktade sig initialt på industrilokaler på klassiska industriområden som Jordbro, Bredden och Länna. Under en relativt kort tid i branschen har de redan byggt 300 industrilokaler.

– Vår egentliga ”core business” är industriradhus som vi säljer i bostadsrättsform till småföretagare. Dessa lokaler är belägna på strategiskt utvalda lägen. Vi bygger kvalitativt och vi bygger snabbt. Det första projektet i Länna med 42 industrilokaler såldes slut på bara några månader. Sedan dess har det gått väldigt bra. I dag är vi tolv anställda och gör allting själva från början till slut. Från att vi köper marken till att kunden har etablerat sig i sina nya lokaler, säger Maria S. Borowiec.


När möjligheten att få vara med och utveckla Jungfrusund dök upp fanns det inte många tvivel. I dagsläget har Nordblick sitt huvudkontor på Drottningholm, inte långt ifrån Ekerö där merparten av personalen också är bosatta. I Jungfrusund, som kanske är mest känt för sitt färjeläge över till Slagsta och marinan, ville kommunen se att kontor, bostäder och restaurang skulle etableras. En utmaning som Nordblick gladeligen tog sig an.

– Vi vill göra något för Ekerö av flera anledningar. Vi ser att det finns stor utvecklingspotential här. Det här är också ett sätt att visa vad vi går för – att man faktiskt kan bygga nytt, genomtänkt och snyggt anpassat efter omkringliggande miljö. Många som inte har samma lokala anknytning som vi har, kanske bara bygger för att sedan sälja det vidare. För vår del är det jätteviktigt bygga något som tillför hela Ekerö. Kontorshuset kommer att harmonisera jättevackert med den omkringliggande naturen. Vi vill skapa harmoni mellan alla byggnader, de ska inte se likadana ut och varje fastighet får en egen karaktär.


Landmärke för Ekerö

De andra två projekten heter Sjöstadsorangeriet och Sjöstadfabriken. Sjöstadsorangeriet består av två hus med sammanlagt 33 bostäder, gemensamt orangeri och butikslokaler på bottenplan. Sjöstadsfabriken blir en byggnad uppförd i danskt återvunnet rödtegel med stora spröjsade fönster. Här etableras verksamhetslokaler och kontorslokaler från 75 kvm till 1 500 kvm. Båda projekten är påbörjade och beräknas inflyttningsklara under senare delen av 2020.

– Konceptet bygger lite på våra industrilokaler men i en snyggare tappning. Man kan ha någon typ av verkstad med en kontorsyta ovanpå. Det är redan klart att Trafikverket kommer att flytta in. I butikslokalerna i Sjöstadsorangeriet kommer restaurangkedjan MGL Sushi öppna och målet är att även ett kafé/bageri kan flytta in och att en mäklarfirma kan etablera sig här, säger Maria S. Borowiec.


Vi skapar en ny entré för Ekerö från vattnet – och då blir kontorsfastigheten Sjöstadskajen ett landmärke.


I stadsutvecklingsprojektet Jungfrusunds Sjöstad finns ytterligare planer på att etablera handel och service i en projektfastighet kallad Sjöstadsmagasinet. Det är dock i dagsläget inget Nordblick aktivt marknadsför. Med satsningen på Jungfrusunds Sjöstad hoppas Nordblick kunna skapa en helt ny destination för hela Ekerö.

– Vi skapar en ny entré för Ekerö från vattnet – och då blir kontorsfastigheten Sjöstadskajen ett landmärke. Det är det första man ser när man kommer in båtvägen. Från början fanns det inte underlag för att hyra ut kontor här. Men det har vi skapat och i takt med att huset visuellt tar form har vi hittat rätt målgrupper. Alla passar inte för den här fastigheten och vi vill hitta rätt typ av företag som vill dela detta unika kontor, säger Maria S. Borowiec.