Tillbaka till framtiden

7 december 2017

Analysföretaget Whispr Group har fått ett modernt och dynamiskt kontor i den historiska fabriksbyggnaden Beskowhuset i Stockholm. Vackra originaldetaljer har fått nytt liv och takhöjden är återställd. Även det återuppbyggda orangeriet är nu integrerade delar av lokalen som samtidigt kopplas ihop med den anslutande parken.

1710_full.jpg

Ryggraden i svensk industri har under det senaste århundradet gått från att utgöras av varutillverkning i fabrik till att istället bestå av produktion av service- och IT-tjänster. Arkitekt- och konsultföretaget MER har förvandlat Beskowhusets gamla lokaler på Södermalm till en modern och flexibel arbetsplats och i samma lokaler som man för 100 år sedan tillverkade tobaksprodukter hjälper Whispr Group nu världsledande företag att analysera och förstå vår omvärld. Whispr Group är resultatet av en sammanslagning av en digitalbyrå och ett analysföretag. Med kontor i Stockholm, Oslo och New York utgör det sverigebaserade bolaget sinnebilden för hur moderna organisationer ser ut – föränderliga, globala och kunskapsdrivna. När företaget behövde flytta till större lokaler fick MER i uppdrag att utveckla en flexibel och dynamisk arbetsplats som inte bara skulle vara en förlängning av Whispr Groups identitet, utan även fungera som en integrerad del av verksamheten.

Foto: Mårten Ryner

Nära samarbete

Som så ofta är fallet var tidsschemat pressat.

– För att lära känna Whispr Group och för att förstå deras utmaningar och behov bestämde vi i projektets inledning att projektgruppen skulle arbeta på plats hos kunden istället för att sitta på vårt eget kontor. På så sätt fångade vi upp även de önskemål som inte kom till ytan direkt. Tack vare ett nära samarbete med både kunden och fastighetsägaren behövde vi varken kompromissa med kvalitet eller utformning, trots den begränsade projekttiden. Metoden var så pass framgångsrik att det nu är en naturlig del av alla våra projekt, säger Niklas Larsén, ansvarig arkitekt.

Historiskt till modernt

Det nya kontoret ligger i det klassiska Beskowhuset och Tobaksmonopolets gamla lokaler på Södermalm i Stockholm, och kontrasterna mellan då- och nutid kunde inte vara större.

– Att förvandla en historisk byggnad med kulturmärkta lokaler till en modern arbetsplats var otroligt stimulerande, säger Niklas Larsén. Under årens gång har fastigheten förändrats och under lager av linoleum-mattor och tapeter hittade vi vackra originaldetaljer som nu fått nytt liv – en vacker parkett och takhöjden är återställd. Miljöerna är flexibla och anpassade för både traditionellt och aktivitetsbaserat arbetssätt. Även inredningen i sig är anpassningsbar och bordsserien är ritad specifikt för projektet. Lokalernas historia, stramhet och tyngd framhävs av materialvalen i trä och metall men balanseras av det grafiska, digitala och utbytbara. Det återuppbyggda orangeriet är nu integrerade delar av lokalen som samtidigt kopplas ihop med den anslutande parken. Färgerna är ljusa och neutrala för att ta tillvara på det naturliga ljusinsläppet.

Artikelämnen:

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef