Storslagna planer i Trelleborg

17 september 2019

Business center Trelleborg öppnar för nya möjligheter inom en rad olika verksamheter kopplat till industri och logistik. Potentialen är stor och med ett nationellt järnvägsnät och sjöfart i nära anslutning hoppas man kunna locka nya aktörer till området.

Trelleborg 1.jpg
Bild 1: EG Arkitekter tillsammans med Ramböll. Bild 2: BSK Arkitekter tillsammans med A-Nord. Bild 3: C.F. Möller Sverige tillsammans med Tyréns

När hamnen i Trelleborg flyttar till ett nytt östligt läge planerar kommunen för en ny ringväg och hamninfart som möjliggör ett nytt område som kallas Business center Trelleborg. Hela området är cirka 180 hektar stort. I dag finns verksamheter på plats, men fler ska in och som en del av stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025 arbetar kommunen med att utveckla dagens industriområde. 

– Det är ett fantastiskt läge att etablera olika typer av verksamheter som kan ha nytta av hamnen, sjöfart och järnväg och väg. Vi har en dialog med fastighetsägarna om hur vi gemensamt kan utveckla detta område, både hur det kan bli bättre för de som finns där i dag, men även för att nya företag ska kunna etablera sig. Vi ska göra området attraktivt så att det i sin tur också underlättar kompetensförsörjningen. Många upplever att det är svårt att få in rätt kompetens i dag, och det är viktigt att vi från kommunens sida är med och bidrar för att området skall vara attraktivt, säger Charlotte Lindström, projektledare för Kuststad 2025.


Byggklar mark 

Området kommer att utvecklas under lång tid. När det kommer till uppställningsytor, ringvägen och hamninfart kommer en detaljplan att vara utsänd på samråd enligt Plan- och bygglagen i oktober. Men redan nu syns hamnflytten tydligt då utfyllnadsarbetet och nya kajbygget redan är igång. 

 – Det finns antagna detaljplaner för området och mark som är klar att bygga på. Förfrågningar kommer med jämna mellanrum och då tittar vi på lämpliga lägen där företagen skulle kunna etablera sig på. Sedan sker också ägarbyten i befintliga fastigheter i området och sådana förändringar pågår hela tiden, säger Charlotte Lindström.

Trelleborgs kommun lyfter flertalet faktorer för att locka nya företag att etablera sig i området. Bland annat närheten till järnvägsnät, Europaväg, Trelleborgs hamn – och lokaler för logistikverksamhet. Det ska finnas plats för både storskaliga bolag och mindre företag. 

– Läget är unikt med Sveriges sydligaste hamn och allt som är kopplat till det. Vi har haft parallella förslag från tre olika konsultteam. Nu håller vi på att ta fram en fysisk strukturplan. I den grova strukturplanen bedömer vi att den storskaliga logistikverksamheten lämpar sig bäst i den norra delen i anslutning till befintligt industrispår, säger Charlotte Lindström.


Har framtiden för sig

Kuststad 2025 är uppdelat i tre delprojekt: Sjöstaden och stadskärnan, ringvägen och hamninfarten samt Business center. Delar av projektet är samfinansierat av EU och Tillväxtverket. Kuststad 2025 nämns som Trelleborgs största stadsutvecklingsprojekt någonsin. 

– Fullmäktige har sagt att ringvägen ska vara klar 2025. Men vissa delar av projektet kommer att utvecklas och bebyggas i många år efter det. Om man ser på sydvästra Skåne har det inte byggts tillräckligt med bostäder på hela 2000-talet. Trelleborg har ett bra läge med Pågatåget till Malmö på 30 minuter. Så om man jobbar i Malmö kan man bo här för Trelleborg har den lilla stadens kvalitéer och det kommer finnas fantastiska boenden här i framtiden, säger Charlotte Lindström.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.